Макрон користи пожар у политичке сврхе

Лидер покрета «жутих прслука» Ингрид Левавасе оптужила је данас председника Француске Емануела Макрона да у политичке сврхе користи пожар који је захватио катедралу Нотр Дам.

Макрон је изазвао критике јер је прошле седмице у обраћању нацији говорио о пожару у катедрали, а не о одговору на социјалну кризу која је довела до почетка протеста «жутих прслука» у новембру прошле године.

Додатно негодовање јавности изазвало је то што су у року од неколико часова милијардери обећали више милиона евра за обнову оштећене катедрале а на захтеве «жутих прслука» француска администрација није ни одговорила.

«Сви посматрамо гомилање милиона иако смо провели пет месеци на улицама у борби против социјалне и фискалне неправде. Оно што се десило у Нотр Даму је очигледно трагедија али нико није погинуо. Неки говоре и о националној жалости као да су изван памети» — нагласила је Левавасеова.

Француски министар унутрашњих послова Кристоф Кастанер раније је најавио да ће за сутра због протеста «жутих прслука» бити ангажовано 60.000 полицајаца а да ће у близини Нотр Дама бити забрањена окупљања.

«Жути прслуци» ће сутра изаћи на улице 23. викенд заредом.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »