Кинески форум «Појас и пут» окупља 37 светских лидера

Други по реду кинески форум „ Појас и пут“ који ће се одржати у Пекингу наредне седмице, окупиће 37 шефова држава и влада, изјавио је у петак кинески министар спољних послова Ванг Ји.

Министар иностраних послова је на конференцији за новинаре објавило да ће скуп бити највећа међународна манифестација у земљи 2019. године.

«Други форум „Појас и пут“ биће одржан у Пекингу 25. и 27. априла. Он ће постати највећи кинески међународни догађај ове године. Тридесет седам лидера држава и влада учествоваће на форуму», рекао је Ванг на конференцији за новинаре.

Високи дипломата је рекао да ће лидери Аустрије, Египта Мађарске, Италије, Русије, Уједињених Арапских Емирата и других држава стићи у Кину на форум.

Господин Ванг је додао да ће представници Сједињених Држава и Сјеверне Кореје такође учествовати на предстојећем форуму  у Пекингу.

Поред тога, очекује се да ће генерални директор Међународног монетарног фонда, Кристин Лагард и генерални секретар УН-а Антонио Гутерес учествовати на форуму „Појас и пут“ наводи Ванг.

Кинески председник Си Ђинпинг ће председавати свим догађањима на форуму и одржати говор на отварању. Осим тога, Си и прва дама Кине ће организоваће гала вечеру за учеснике форума.

Подсетимо, председник Србије Александар Вучић ће такође на лични позив кинеског председника Си Ђинпинга учествовати на форуму „Појас и пут“.

Први форум  „Појас и пут“ одржан је 2017. године, окупивши 29 шефова држава и влада.

Пројект „Појас и пут“ остаје један од најамбициознијих  спољнополитичких и економских планова кинеског председника.

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »