Хоџај: У Берлину неће бити споразума, тражимо извињење Београда

Заменик косовског премијера Енвер Хоџај изјавио је да ће на самиту у Берлину бити мултилатералних састанака и да се не очекује договор Београда и Приштине.

«Ово је мултилатерални састанак који организују Немци и Французи. На таквим мултилатералним састанцима не очекујте да ћете имати споразум, јер се то никада не дешава», рекао је Енвер Хоџај на конференцији за медије у Приштини.

Према његовим речима, «главни фокус ће бити дијалог између Косова и Србије, али епилог неће бити постизања споразума.»

«Састанак је мултилатералан, можда буду постојале поруке, датуми, предлози, али не и споразум», објаснио је Хоџај који је јавности говорио и о правној иницијативи косовске владе за законско решење против порицања ратних злочина.

Навео је да је морални циљ иницијативе да се заштити достојанство жртава, породица и друштва уопште.

«Сврха правне иницијативе је, пре свега, морална, јер вреди штитити достојанство жртава, породица и друштва као таквог», рекао је Хоџај.

Пренео је да се овим питањем бави и платформа косовске владе и скупштине за дијалог са Београдом.

«Платформа је наша позиција, а питање помирења и тражења извињења требало би да буде наш стални захтев на столу», сматра Хоџај.

Под политичком нормализацијом и помирењем подразумева узајамно признавање, чланство Косова у УН, што су за Хоџаја «темељи који могу довести два друштва и два народа до помирења».

«Захтев за извињење мора да остане на столу и то су питања која произлазе из мандата друштва», тврди Хоџај.

«Не треба да заборавимо колико је Србија била жестока на Косову. Али у свету постоје ситуације које су веома компликоване. Политичка нормализација мора претходити друштвеној нормализацији», додао је Хоџај.

«Оно што се десило пре 20 година никада и нико не би требало да заборави на Косову. А ако се то догоди, мораће да буде процесуиран», закључио је Хоџај.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »