Халиловићу и Веселијевој изрећи најстрожу казну за убиство дечака

Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић очекује од Суда БиХ да изрекне најстрожу могућу казну Сакибу Халиловићу и Елфети Весели, оптуженима за убиство 12-огодишњег дечака Слободана Стојановића 1992. године у насељу Бајрићи-Ново Село на подручју Каменице.

Радован Вишковић

«То је један монструозни чин. Ако има правде, то ће бити најстрожа могућа казна која се може изрећи по законима БиХ. Све испод тога неће бити задовољавајућа казна» — рекао је Вишковић новинарима у Зворнику.

Према његовим речима, овај свирепи злочин над малолетним дечаком требало би да растужи сваког нормалног човека.

Вишковић је изразио наду да ће Суд БиХ смоћи снаге да донесе пресуду какву очекују сви грађани Републике Српске, јер је незамисливо за људски мозак да буде убијено дете, које се вратило по свог кућног љубимца, и то од својих комшија, који су знали чији је.

«Морам имати одређену резерву када је реч о раду Суда БиХ посебно када знамо како су до сада радили. Нисам велики оптимиста да заиста раде по праву и правди» — рекао је председник Владе Српске.

Изрицање првостепене пресуде Сакибу Халиловићу и Елфети Весели, оптуженима за убиство 12-огодишњег дечака Слободана Стојановића 1992. године, одгођено је за среду, 8. мај, потврђено је Срни из Суда БиХ.

Раније је било најављено да ће изрицање пресуде бити 22. априла.

Тужилаштво БиХ терети Елфету Весели да је, као припадник Диверзантског вода Команде здружених јединица Липље, Каменица, такозване Армије БиХ у другој половини јула или првој половини августа 1992. године убила 12-огодишњег Слободана Стојановића у насељу Бајрићи-Ново Село на подручју Каменице.

Према оптужници, Веселијева је на најсвирепији начин убила дечака тако што му је, док је био на бициклу, пришла са леђа и заклала га ножем.

У оптужници је наведено да је Сакиб Халиловић, који је био командант Диверзантског вода, знао да је његова подређена починила ово кривично дело, али да није предузео неопходне мере да буде кажњена.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »