Француска шаље трупе и тенкове тик уз руску границу

Француска јединица ће бити распоређена у Естонији, само 140 километара од Русије. Распоређивање је допринос Париза повећаном присуству НАТО-а у балтичким државама и Пољској. Русија је упозоравала на опасност у вези активности савеза у близини својих граница.

© АП Фото / Мицхаел Пробст

Очекује се да ће јединица од 300 војника француске војске и Легије странаца стићи следеће седмице у естонски град Тапа, само 140 километара од руске границе.

Трупе ће остати у Естонији до краја августа, као део мисије ФРА-ЕФП-ЛИНХ(FRA-EFP LYNX)  чији је циљ јачање присуства Алијансе у региону. Париз ће такође распоредити пет тенкова Леклец и 20 борбених возила пешадије.Они ће бити превезени у Естонију железницом.

Ово није први пут да су француске снаге присутне у Естонији, јер су раније такође биле смештене у Тапи, десет месеци 2017. године. Осим тога, 2018. године француско ваздухопловство је такође патролирало естонским ваздушним простором у оквиру НАТО балтичке ваздушне безбедности. мисија.

Ово распоређивање је допринос Француске повећаном присуству НАТО-а у балтичким државама и Пољској. Њихови војници ће заменити белгијске јединице које су у саставу борбене групе НАТО-а под водством НАТО-а у Тапи, наводи се на естонској веб страници.

Јединице ће учествовати на годишњим вјежбама у Естонији, «Спринг Сторм» («Кевадторм»), које укључују 10.000 војника, који ће почети 29. априла. Како извјештава естонски вебсајт, позивајући се на Министарство одбране земље, присуство НАТО-а ће се и ове године додатно повећати на Балтичком мору, испред Балтичких заштитника и поморских вежби БАЛТОПС(BALTOPS).

Москва је у више наврата изражавала узнемиреност због активности НАТО-а без преседана и јачања њеног присуства у региону, оправдавајући то  наводном «руском приетњом».

 Кремљ је раније изјавио да Русија не представља никакву претњу никоме, али неће оставити никакве потенцијално опасне активности без икакве пажње. 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »