Британски амбасадор: Моја влада и ја нисмо видели споразум о подели КиМ

Амбасадор Велике Британије на Косову и Метохији Рори О’Конел изјавио је данас у Северној Митровици да његова влада ни он нису видели споразум ни предлог о могућој подели Косова, што је оценио забрињавајућим.

О`Конел је у разговору с грађанима Северне Митровице рекао да дуго није било промена у британској спољној политици.

«Ми смо уложили велике напоре и брине ме јер се осећају тензије у Приштини, Митровици, тензије које би директно погодиле људе овде, јер се не зна да ли подела укључује Северну Митровицу или не. Али морамо бити отворени, не постоје веродостојне информације, осим таблоидних писања и спекулација. Ја нисам видео споразум, моја влада није видела споразум или предлог, што је веома забрињавајуће“, казао је амбасадар О`Конел, пренео је РТК.

Грађане Северне Митровице интересовало је да ли ће Велика Британија променити однос према Западном Балкану уколико иступи из Европске уније, а О`Конел је рекао да је у интересу његове земље да друштва на Западном Балкану функционишу.

«Јер ако се проблеми нагомилавају овде, на крају ћемо и ми патити, очигледно не онолико колико друштва која живе овде, али ми имамо интерес да помажемо и то се неће променити, без обзира да ли смо у Европској унији или не“, рекао је британски дипломата.

Од амбасадора је затражено додатно објашњење због чега је Британско министарство спољних послова саветовало својим држављанима да, осим у неопходним случајевима, не путују у Звечан, Зубин Поток и Лепосавић и Северну Митровицу.

Наш савет за путовање је одувек био исти. Али зашто су сада неки људи подигли прашину о овом такозваном британском упозорењу, изгледа ми као да желе да застраше становништво. Наше гледиште се није променило, можете погледати архиву саопштења, одувек је савет био исти. Зато поново питам, зашто сте од овог направили велики баук”, тврди британски дипломата.

Амбасадор је такође говорио и о корупцији и непотизму на Косову, као и о недовољном спровођењу закона који се тичу невећинских заједница на Косову.

Разговор амбасадора О`Конела са грађанима организовала је НВО Актив из Северне Митровице.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »