«Било је времена у нашој историји када нисмо имали ни шефа државе, ни владу, али смо имали војску»

Поводом Дана Војске Србије, министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић приредили су  синоћ свечани пријем, а у име председника Србије и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, војсци је празник честитао генерални секретар председника Републике Никола Селаковић.

Пријем поводом Дана Војске Србије (Фото: Лола Ђорђевић)

Пријему су присуствовали и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Зоран Ðорђевић, представници Војске Србије, дипломатски и војно-дипломатски кор, представници верских заједница у Србији.

Вулин је казао да Војска Србије обележава већ други век од како се таковски грб запалио неумољивом жељом за слободу, као да су се Србији и тада и сада постављала иста питања.

Према његовим речима, можда су другачија имена тих који постављају питања, можда су другачија средства којим нас уцењују, можда су другачија оружја и језик дипломатије, али питање је увек било исто — Срби шта сте спремни да учините да будете слободни, шта сте спремни да дате да бисте били слободни.

«Вековима одзвањају иста питања и вековима српски народ одговара на исти начин. За слободу — све, за мир — скоро све, за будућност наше деце — све. Вековима одговарамо на иста питања на исти начин. Све се мења осим решености српског народа да буде достојанствен и да буде слободан», истакао је Вулин, додајући да слободе нема без војске, без уређене, снажне, опремљене, задовољне и поносне армије, као и без оних који су спремни да се за њу жртвују и сећања на оне који су запалили таковски грб.

Александар Вулин (Фото: Лола Ђорђевић)

Вулин је рекао и да је било дана и година када је Србија сама од себе спуштала главу као да се стиди, немајући храбрости да говори истину о себи самој и злу које је доживеле, све до 2012. године, када је садашњи председник Србије Александар Вучић постао министар одбране.

«Све до тада ова војска је била осуђена на умањење, на смањење, на нестанак, да се не сећа себе и да нема право да ствари назове правим именом. Да није било те велике историјске промене како би данас 20 година након НАТО агресије говорили шта се заправо десило. Да ли бисмо имали храбрости да ствари назовемо правим именом, да кажемо да је била НАТО агресија и последњи велики злочин 20. века», навео је министар Вулин.

Према његовим речима, било је већих сила и већег зла, али Србија никада није била тако сама као за време НАТО агресије, због чега је она «најстрашнији и најмрачнији час наше историје».

«А те 1999. године није било никога и велики свет и они који су нас волели и они који нису, окренули су главу док је умирао један мали и слободан народ», истакао је Вулин додавши да смо тако сами били са својом војском, која је била уз свој народ, као и да нико није могао да каже где се завршава војска, а где почиње народ.

«Да није било војске, полиције, служби безбедности, народ не би имао у кога да гледа», наводи министар и истиче да је данас наша војска јача, да службе безбедности јачају, као и да се држава труди да надокнади недостатке које је направила претходна власт, нечињенем, нерадом, жељом да и војска и безбедносне службе буду слабије.

Руски војни изасланици и врх Војске Србије(Фото: Лола Ђорђевић)

Данас чинимо све да укажемо дужно поштовање онима који су бранили земљу и да не дозволимо да нам други суде и пишу историју, нагласио је Вулин и додао да се данас сви трудимо да славна имена поново научимо и са поносом и захвалношћу изговарамо.

«Они су вредни колико су вредни и наши авиони и тенкови и хеликоптери. Има земаља и армија које имају више тенкова и авиона од нас, али нема земаља које имају више имена да их изговарају са поносом», казао је министар и додао да су прошла времена када смо их се стидели.

Вулин је честитао Војсци Србије празник и пожелео Србији срећну такву војску.

Селаковић: Пред Војском Србије и државом ништа мањи изазови

Селаковић је у име председника Републике и врховног команданта Војске Србије честитао Војсци Србије њихов празник, подсетивши да се њихов дан слави на дан када се обележава сећање на подизање Другог српског устанка, 1815. године.

Како је навео, те 1815. године није се десило ништа ново, него се наставило оно што је почело на Сретење 1804. године, када су Срби, као и данас гледали унапред и испред других, јер су и тада живели на раскршћу на којем живе и данас и баш зато што су се и данас суочавали са изазовима са којима се суочавају и данас.

Пријем поводом Дана Војске Србије (Фото: Лола Ђорђевић)

«Неко је у једном тренутку покушао да убије нашу војску знајући да успављивањем српске војске једино може да успава српски бунт. Било је времена у нашој историји када нисмо имали ни шефа државе, ни владу, али смо имали војску и ништа није тако везано у нашем народу као што су везани војска и народ», рекао је Селаковић.

Како је казао, данас су пред Војском Србије и државом ништа мањи изазови него што су били кроз историју, а снажањем војске, снажи се и наш војно неутрална позиција.

«Своју војно неутралну позицију смо били принуђени да у несрећним токовима историјских догађаја не да ми изаберемо, већ да она нас изабере. Штитећи војну неутралност Србије, јачајући нашу економију, јачајући нашу војску ми постајемо и остајемо фактор стабилности, разума и мира у овом делу Европе», казао је Селаковић и истакао да је то видљиво више него икада у последњих седам година.

Никола Селаковић (Фото: Лола Ђорђевић)

Према његовим речима, Србија никога не омаловажава, не вређа, не провоцира и то не зато што је слаба, већ зато што је мудра и гледа у будућност, а јачањем економије, пријатељстава, војске шаље поруку да никога неће нападати, али да неће дозволити и трпети да неко њу напада.

«Србија шаље поруку да никога неће вређати, никога неће провоцирати, али да ће умети да одговори снажно и брзо и ефикасно свакоме ко преко граница разума и пристојне мере учини њој», поручио је Селаковић.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »