Александар Антић: Србија је најбоље искористила све благодети сарадње са Кином

Министар рударства и енергетике Александар Антић  рекао је да је Србија најбоље искористила све благодети које је донео Механизам сарадње Кина + 17. 

Он је навео да су до сада у оквиру глобалне кинеске иницијативе „Један појас, један пут“ у Србији уговорени пројекти чија је укупна вредност пет милијарди долара, а да ћемо се приближити и износу од 10 милијарди долара. 

„Имао сам задовољство и привилегију да у пуној енергији и капацитету осетим колико је овај пројекат и Механизам сарадње донео добро читавом региону“, казао је Антић. 

Механизам сарадње са Кином је, нагласио је министар, од великог интереса за све нас у овом делу Европе, јача односе Кине и Европе, и направио је читав низ искорака не само у бројкама, него у километрима, тонама, бетону, челику, асфалту. Реч је, како је казао, о великом броју пројеката, међу којима су мостови, ауто-путеви, обилазница око Београда, модернизација железнице, енергетски објекти. 

„Дошли смо у позицију да у Србији данас имамо велико градилиште и велике планове“, рекао је министар Антић. Савршено огледало успешне сарадње са Кином су, додао је, Железара Смедерево и РТБ Бор, а Линглонг у Зрењанину и Минт у Лозници су доказ да кинеска инцијатива на нашем тржишту има још увек простора за развој. 

Антић је изразио велики оптимизам када је реч о жељи кинеских компанија да улажу у Србији, и навео да ће посета делегације из Србије на челу са Александром Вучићем на Самиту лидера у иницијативи „Један појас, један пут“ бити прилика да се састану са представницима многих кинеских компанија. 

„Идемо са многим конкретним стварима у Кину. Министри ће имати велики број сусрета са кинеским компанијама са којима ће разговарати о инвестицијама и пројектима“, нагласио је министар рударства и енергетике Александар Антић. 

Он је поручио да ће Србија наставити да буде “локомотива” у Иницијативи Кине „Један појас, један пут“. 

„Србија је доказани пријатељ и партнер Кине“, рекао је Антић и нагласио да кинеске компаније Србију треба да доживљавају као своју кућу у којој су добродошли да инвестирају. 

Извор: Министарство рударства и енергетике

The post Александар Антић: Србија је најбоље искористила све благодети сарадње са Кином appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »