Вучић: Очекујем бројне притиске

Председник Александар Вучић је рекао да очекује бројне притиске како би Србија учинила додатне уступке и умирила Албанце, да би они онда укинули таксе. Поручио је да Србија ултиматуме из Приштине не може да трпи довека без одговора. Србија ће се за себе борити цивилизованим методама, истакао је Вучић.

Александар Вучић(Фото: Лола Ђорђевић)

«Не бих рекао олучујући или нешто што ће донети не знам какво коначно решење, али тежак период у којем очекујем бројне притиске како би Србија учинила додатне уступке, како би, из мени непознатих разлога, умирили косовскометохијске Албанце да укину таксе и како би се отворила могућност за дијалог», рекао је Вучић након састанка са Србима са КиМ.

Навео је да иде у Берлин да разговара о свему и да изнесе наше ставове који ће бити «отворени, јасни и недвосмислени».

«Ми имамо поверења у председника Француске Макрона и канцеларку Меркел и верујемо да ће они добро разумети шта се овде збива и да ће тај састанак бити подстицај миру и стабилности у целом региону, а не прилика да различити неодговорни људи добију свеу за своје неозбиљне политичке наступе», истакао је Вучић.

Руском и кинеском председнику Владимиру Путину и Сију Ђинпингу претходно ће на састанцима указати да Албанци нису формирали ЗСО, да су увели таксу од 100 одсто на робу из централне Србије, да су усвојили платформу за дијалог која је заправо против дијалога и да су формирали «Војску Косова», што је у супротности чак и са њиховим уставом.

Навео је да уз све то постоје њихове «свакодневне играрије са неозбиљним изјавама», попут расписивања избора.

«Надали су се да ћемо ми да бојкотујемо изборе, па да ће они да поставе своје послушне Србе», рекао је Вучић.

Александар Вучић(Фото: Лола Ђорђевић)

«Немојте да понижавате Србију»

Рекао је да је један од основних циљева многих у међународној заједници да се на Косову креирају неке будуће српске генерације које уопште неће интересовати Београд и Србија и којима ће они да кажу «радите са Албанцима, ево вам сва права, само заборавите на Београд и Србију».

«И највећи проблем Срба на КиМ је што они морају њима да објашњавају сваки дан да хоће везу са Београдом», рекао је Вучић.

Сваки дан је, каже, изложен захтевима да Србија учини нешто како би Приштина укинула таксу.

«Мој одговор је: Људи немојте да понижавате Србију. Замислите да смо увели неке таксе без икаквог разлога. Они кажу ‘то је због ваше кампање повлачења признања’, а што ви вршите кампању признавања? А што тражите да вас неко призна ако нама не дате право да се против тога боримо? Зашто бисмо ми себи одсекли ногаре столице на којој седимо, да пристанемо на меч у ком су нама везане руке и ноге у рингу и да пристанемо да то буде фер меч у ком немамо никакву шансу», питао је Вучић.

Александар Вучић са Србима са Косова и Метохије(Фото: Лола Ђорђевић)

Србија ће се за себе, каже, борити цивилизованим методама.

«Србија је чекала шест месеци не уводећи реципрочне мере и надам се да неће бити потребе за тим. Али вам кажем да ултиматуме из Приштине не може да трпи довека без одговора. И то ћу рећи Меркеловој и Макрону», указао је Вучић.

Рекао је да Албанци морају да знају да без компромиса са Србијом никада неће имати ништа.

Председник Србије је поручио да ће свакоме ко мисли да ће лако да згази Србију његов одговор бити да то много теже него што им је икада било.

«Имаће веома одлучног противника који ће чувати независност и суверенитет, и пре свега слободу Србије и право на опстанак нашег народа на Косову и Метохији», закључио је Вучић.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »