Откривен могући узрок пожара у Нотр Даму

Нотр Дам је, можда, плануо због варнице на лифту! То је једна од претпоставки на којој у овом тренутку озбиљно раде истражни органи. Наиме, сумња се у проблем с електричном инсталацијом, која је напајала лифт постављен уз скеле за радове на обнови. Утврђено је да је ватра букнула у дну торња, где се налазила почетна тачка за рестаурацију.

Други траг по коме се креће истрага, овога пута у вези с могућом закаснелом интервенцијом, односи се на евентуалну грешку у информатичком систему!

Сумња се да су индикатори пожара наводили на погрешно место, због чега је изгубљено драгоцено време. Јер, када су ватрогасци стигли, пламен је већ био висок три метра.

Закључено је да се аларм укључио у 18 сати и 20 минута, али да је, изгледа, упутио раднике обезбеђења на друго место од оног где се појавила ватра.

Богородичина црква је опремљена савременим системом за откривање пожара и да је информација била исправна, било би потребно три до пет минута за реакцију.

Овако, ватрогасци су алармирани тек у 18 и 43. Истрага тек треба да утврди тачност ових претпоставки. До среде је испитано тридесетак особа.

Песимисти кажу да се можда никада са сигурношћу неће знати шта је изазвало трагедију.

Истовремено, све снаге су сада окренуте обнови. Сви који буду дали помоћ, биће ослобођени пореза у висини од 75 одсто за донацију до 1.000 евра, односно 66 одсто преко ове суме.

Великодушност исказана у Француској, али и целом свету, пробија све границе. У среду се сакупљена сума већ граничила са фантастичних милијарду евра!

Француски председник Емануел Макрон изашао је са оптимистичном проценом да би радови могли да буду завршени већ за пет година, иако су стручњаци поручили да ће бити потребно два, па и три пута више времена.

Разлог за журбу су Олимпијске игре које ће у Паризу бити одржане 2024.

Јављено је да ће међународни конкурс за обнову торња ускоро бити расписан. Такође ће се разматрати да ли ће бити идентичан уништеном, или адаптиран према данашњој техници градње.

Већ траје и полемика о општем приступу обнови. Једни су за традиционалну средњовековну изградњу, други за коришћење најмодернијих процедура и материјала, уз помоћ савремених технологија. Неке архитекте заговарају коришћење тродимензионалних штампача, који омогућују обнову Тријуфмалне капије у Палмири.

КЛЕСАЧИ КАМЕНА

Већ се кренуло у потрагу за обученом радном снагом. Рачуна се да ће од септембра бити потребно 100 клесача камена, 150 мајстора за постављање потпорних греда и 200 за рад на крову.

Горан ЧВОРОВИЋ

http://www.novosti.rs

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »