Отказивање пројекције Балканске међе у Дому културе у Бујановцу-лична одлука директора Јетмира Исмаилија?

Пројекција филма «Балканска међа» Андреја Волгина, иако је претходно била регуларно заказана у Дому културе «Вук Караџић» у Бујановцу, у уторак је отказана без образложења. Како се наводи у саопштењу дистрибутера филма, приказивање је отказано без обзира на чињеницу да је постојало велико интересовање публике за овај филм.

филма «Балканска међа»(Фото :Лола Ђорђевић)

Оваквим потезом још једном постајемо сведоци неуобичајене појаве да уметност доживљава забране. «Балканска међа» шаље поруку о неопходности неговање мира и разумевања између Срба и Албанаца и зато желимо да верујемо да ће и наши грађани на југу Србије моћи да га погледају, јер никада неће постојати довољно добар мотив који оправдава забрану било ког филма — наведено је у саопштењу које су потписали Милош Биковић и Миодраг Радоњић из продукцијске куће «Архангел студиос».

«Балканска међа» је највероватније отказана по личној одлуци директора Јетмира Исмаилија, који од среде не одговара на позиве новинара, а његови запослени кажу да је на годишњем одмору у Албанији.

Јетмир Исмаили, директор дома културе у Бујановцу

Незванично, у Дому културе кажу да је процењено да би филм могао да «подигне међунационалне тензије» и због тога је његова проjекција отказана.

Стојанча Арсић, заменик председника општине Бујановац, каже, за «Новости», да је контактирао са председником општине Шаипом Камберијем како би утврдио да ли иза забране филма стоје било какве политичке одлуке, али се испоставило да је то највероватније самостална одлука директора.

Уопште ми није јасно зашто би тај или било који филм могао да подиже икакве међунационалне тензије. Нисам ни знао да је најављено његово приказивање, а о томе да је неко, условно речено, забранио филм сазнао сам од новинара — каже Арсић и додаје да директор, уколико је самоиницијативно донео такву одлуку, онда треба и да је образложи.

Дом културе «Вук Караџић» у Бујановцу Фото Ј.С.

Домаћи филм који је изазвао велико интересовање публике «Балканска међа», биће приказан у Врању у Спортској хали у четвртак 25. априла у 20 сати.

ЗАБРИНУТОСТ И НЕОДОБРАВАЊЕ

Министарство културе и информисања са забринутошћу и неодобравањем гледа на одлуку надлежних у Дому културе у Бујановцу да не прикаже руско-српски филм «Балканска међа».

Такав чин је неприкладан, необјашњив и политички провокативан у месецима када читава Србија обележава 20-годишњицу трагичних збивања која су нашла израз у овом запаженом филмском остварењу, стоји у саопштењу Министарства.

 

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »