Оштра реакција Москве на „косовску мисију» Албаније

Политика консолидовања албанског фактора на Балкану коју води руководство Албаније отежава дијалог Београда и Приштине, оценило је Министарство иностраних послова Русије.

Премијер Албаније Еди Рама је изјавио да је Косово за њега „део Албаније», а да „уједињење Албаније и Косова није план Б, него план А».

Министарство иностраних послова Русје је указало на то да се интензивирају напори да се интегришу области насељене Албанцима у низу балканских земаља које се граниче с Албанијом.

„Наглашавамо да таква политика не само да отежава дијалог Београда и Приштине, него и подрива атмосферу поверења у целом балканском региону», наведено је у саопштењу.

Министарство је, такође, позвало западне партнере Албаније да, најзад, одреагују на „очигледне ‘албаноцентричне’ тежње Тиране и да, уместо стварања сумњивих структура на локалном нивоу, постигну да Приштина испуни своје обавезе у вези са формирањем Заједнице српских општина на Косову, у складу с потписима представника Приштине и високог представника Европске уније за иностране послове и одбрану још у априлу 2013. године».

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »