Милер открио како се Русија „мешала» у америчке изборе

Специјални амерички тужилац Роберт Милер навео је у извештају о наводном мешању Русије у америчке председничке изборе 2016. године да се руско мешање у изборни процес у САД огледало у активностима на друштвеним мрежама и хакерским нападима.

Министарство правде САД објавило је на свом сајту редиговану верзију Милеровог извештаја.

„Агенција за интернет-истраживања је изводило најраније операције руског мешања, које су откривене истрагом — кампању на друштвеним мрежама, усмерену на то да се испровоцирају и преувеличају несугласице у америчком друштву», наведено је у извештају.

Истовремено, како је саопштено, када су се операције Агенције за интернет-истраживања усредсредиле на подршку Трамповој кандидатури почетком 2016. године руска влада је применила другу форму мешања — хакерске нападе и објављивање хакерског материјала који штети кампањи Хилари Клинтон.

Милер у извештају саопштава да је Русија желела да Доналд Трамп буде изабран за председника, али да „истрага није открила да су чланови Трампове кампање били у завери или да су координисали дејства с руском владом».

За „заверу против САД» и крађу оптужени су група Руса и три руске компаније. Против низа Трампових присталица и бивших чланова његовог предизборног штаба подигнуте су оптужнице, али ниједна од њих није повезана са „руском завером». Руске власти категорички негирају умешаност у америчке председничке изборе 2016. године, као и заверу с Трампом.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »