Коментар Оделења за информисање и штампу руског МИП-а у вези са великоалбанским тежњама у Тирани

Не можемо игнорисати бројне кораке које је садашње албанско руководство предузело у вези са консолидацијом “албанског фактора” у регионалној политици Тиране.

Имајући у виду текуће тензије у региону Балкана и недостатак напретка у решавању питања Косова, изјаве дате у фебруару ове године поново од стране премијера, и  министра иностраних послова Републике Албаније Едија Раме у вези са ставом своје земље о косовском решењу и будућим ставовима.

У свом интервјуу «Real Story» на телевизији «Vizion Plus» Еди Рама је одговарајући на питање о Косову рекао да је «Косово,Албанија» и да то «није план Б него план А».

Албански премијер повезао је на имплементацију овог «плана» са током унутрашње и спољне политичке дебате око могућег прилагођавања граница региона, укључујући у оквиру процеса дијалога посредством ЕУ за одговарајући споразум између Београда и Приштине. Чини се да се у Тирани постизање овог споразума сматра предусловом за даљи напредак злогласног “Плана А”.

Нажалост, западни покровитељи Тиране се и даље претварају да не примећују активне аспирације «великих Албанаца».

У том контексту, интензивирање напора да се интегришу албанске области у бројним албанским суседним балканским земљама и институционализација овог процеса у оквиру регионалне Уније албанских општина, који се под надзором Тиране шири под будним оком, није безазлено, а његов редовни састанак одржан је 12. и 13. априла ове године. Тетово (Северна Македонија). Сматрамо да је мало вероватно да ће еврорегије бити продуктивно изграђене искључиво по етничким линијама.

Наглашавамо да ова линија не само да компликује дијалог између Београда и Приштине, већ подрива и атмосферу поверења широм региона Балкана.

Позивамо западне партнере Албаније да коначно одговоре на очигледне тежње Албанаца у Тирани и, уместо да граде спорне структуре на локалном нивоу, да осигурају да Приштина испуни своје обавезе за стварање заједница косовских Срба које су потписале Косовари и Високи представник ЕУ за спољне послове и одбрамбену политику. у априлу 2013. године.

извор

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »