Каје се: Терориста из БиХ осуђен на три године затвора

Суд БиХ осудио је Муниба Ахметспахића (29), званог Ебу Давуд, на три године затвора због ратовања у Сирији.

Муниб Ахметспахић у Суду БиХ Фото Суд БиХ

Пресуда је изречена након што је Суд БиХ прихватио споразум о признању кривице који је Ахметспахић склопио са Тужилаштвом БиХ. Тиме је прихватио све наводе оптужнице која га је теретила за кривично дело организовање терористичке групе.

У пресуди се наводи да је Ахметспахић од 2013. до 2018. године у два наврата боравио на подручју Сирије и Ирака као припадник паравојних формација Исламске државе Ирака и Леванта (ИДИЛ), «Јабхет ал-Нусра» и «Ал-Нусрах фронта», које је СБ УН прогласио за терористичке организације.

Оптужени се придружио паравојним формацијама и учествовао у борбама и терористичким активностима, при чему је и тешко рањен на подручју Сирије — наводи се у пресуди.

У изречену казну оптуженом ће бити урачунато време проведено у притвору од 22. новембра прошле године. Одлуком суда та мера му је продужена и он остаје у притвору.

Што се тиче пресуде, Мунибе, и тужилац и Суд су вам пружили још једну шансу да окончате ову врсту активности — рекао је оптуженом судија Бранко Перић, који је изрекао пресуду.

Он је појаснио да се Ахметспахић споразумом обавезао и да ће сведочити против других оптужених, уколико за тим буде потребе.

Тужилац Дубравко Чампара као разлоге за склапање споразума је навео да је Ахметспахић у БиХ дошао као инвалид, с високом ампутацијом ноге, те да је био потпуно коректан у комуникацији с припадницима СИПА и Тужилаштвом БиХ.

 Обавезао се на конкретно сведочење на околности дешавања у Сирији, других који су се вратили и с њим налазили на сиријском ратишту. Интересантан је налаз и мишљење вештака неуропсихијатра Абдулаха Кучукалића у коме се наводи да је оптужени потпуно дерадикализован.

Дошло је до признања грешке, жели да живи у БиХ и да му деца расту са оцем — рекао је Чампара.

Бранилац Русмир Каркин појаснио је да је његов клијент СИПА већ испричао шта је први и други пут радио у Сирији и због чега се вратио.

Након боравка у Сирији постао је инвалид. Његова жеља је била да се врати. Оженио се Босанком и добио двоје деце. Две године је радио на проналаску сигурног пута за повратак у БиХ. Био је свестан да ће бити предмет интересовања правосудних органа. Он је био спреман да поднесе последице, и жену и децу враћа у БиХ — истакао је Каркин.

Истрага против Ахметспахића вођена је у предмету «Дамаск», при чему су прикупљени докази да је комуницирао и координисао активности с другим држављанима БиХ, који се налазе у Сирији и Ираку.

Он је раније правоснажно ослобођен оптужби да је уништавао доказе и трагове након што је Мевлид Јашарић у 2011. пуцао на Амбасаду САД у Сарајеву, за шта је осуђен на 15 година затвора.

ПОКАЈАЊЕ

Муниб Ахметспахић у судници је рекао да се покајао, и да је свестан колико је био изманипулисан.

Било је наивно с наше стране да донесемо такву одлуку. Саветовао бих омладини да не наседају на такве ствари. Ко хоће да се бори за правду, да се бори на легалан начин — истакао је Ахметспахић.

О. МАТАВУЉ

http://www.novosti.rs/

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »