Бугарски експерт о изборима у Македонији

Следеће недеље, 21. априла, први круг председничких избора биће одржан у северној Македонији. Ово гласање биће прво за земљу од промене назива, што додаје оштрину изборном процесу: у политици и јавности, спорови се настављају око тога да ли је Скопље требало да направи такву концесију у преговорима са Грчком.

Решавање дугогодишњег сукоба с јужним суседом довело је и Македонце ближе придруживању ЕУ и НАТО-у, за што се бори премијер земље Зоран Заев. Проблем интеграционих процеса, у којем је македонско друштво подељено, је можда и најјачи за политику ове земље уопште, а посебно за председничку кампању.

Ситуацију у Северној Македонији прокоментарисао је за Њуз Фронт прокоментарисао је Војин Божинов научни сарадник Института за историју Бугарске Академије Наука и аутор књиге «Република Македонија у савременој геополитици».

«Албанци су велики фактор у Републици Северној Македонији, и много тога зависи од њих. И морате имати на уму да су они под патронатом америчких политичара. И ја сам више него уверен да кандидат из владајуће странке СДСМ-а (Стево Пендаровски — Ед.) користи албанске гласове, као што је често случај у Македонији. Албански гласови су важан камен темељац македонске политике.

У ствари, албански кандидат у овом случају је као глумац на сцени, део политичке игре, завршиће се после првог круга. »

Одговарајући на питање о повећању броја албанских странака у Македонији, експерт је одговорио да се ради о дефрагментацији бирача.

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »