«А постоји ли руска претња»? Немачки новинар објаснио због чега САД плаше Европу

Вашингтон је годинама тврдио да су амерички системи противракетне одбране распоређени у Европи усмерени против Ирана или Северне Кореје, жестоко поричући да ово оружје представља претњу Русији, али сада  Сједињене Државе више то  не крију него и отворено изјављују.

Немачки новинар Флориан Ретцер у свом чланку за издање Телеполис оценио је могућност распоређивања ТХААД ракетних обрамбених система у румунском граду Девеселу, који се ради “на захтев НАТО водства”, што је заправо подређено Сједињеним Државама.

Сврха таквог корака, како је објављено у Пентагону, је заштита европских земаља од «спољних пријетњи». Аутор чланка скреће пажњу на уверавања ЕУКОМ-а да ови системи немају офанзивни потенцијал, међутим, чињеница да су комплекси «Аегис Асхоре» способни за лансирање Томахавк крстарећих ракета с нуклеарним бојевим главама, одавно је позната.

Међутим, сада постаје јасно да САД отворено улазе у конфронтацију са Русијом, чак ни не покушавајући да се сакрију, истиче Ретцер: „САД, заједно са Северноатлантским савезом, дуго су демантовале и чак оптуживале Русију да шири лажне вести [о офанзивним способностима ПРО] САД и претња Руској Федерацији]. Али сада је европска команда Оружаних снага САД и даље препознала ову чињеницу, говорећи о претњама изван «евроатлантског региона».

Истовремено, аутор поставља питање: да ли заиста постоји «руска претња» којој ЕУ и Вашингтон редовно плаше Европску унију? Према његовим речима, овај номинални термин користе државе само за јачање у Европи, јер земље које су угостиле друге системе ПРО постају зависне. “Савез нас редовно инспирише да постоји“ руска агресија ”. Ипак, за сада нема доказа о томе “, закључио је новинар.

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »