Вето Трампа на повлачење америчке војске из Јемена

Председник САД Доналд Трамп ставио је вето на закон о окончању америчке војне помоћи рату Саудијске Арабије у Јемену. Двопартијска резолуција коју је Сенат усвојио у марту сматра се прекором Трамповог савеза са саудијским снагама.

Сенат је 13. марта усвојио резолуцију о прекиду америчке војне подршке рату гласањем 54 према 46. Представнички дом изгласао је резолуцију почетком априла, када је било 247 гласова «за» и 175 гласова «против».

«Ова резолуција је непотребна, опасан покушај да се ослабе моје уставна овлашћења, угрожавајући животе америчких грађана и храбрих чланова службе, и данас и у будућности», написао је Трамп објашњавајући свој вето.

Овај вето је други од почетка Трамповог мандата. Први пут право на вето искористио је прошлог месеца. Тада је Конгрес изгласао блокирање његовог проглашења ванредне ситуације на јужној америчкој граници, како би се осигурала средства за његов гранични зид.

Учешће САД у рату у Јемену

САД допрема оружје вредно неколико милијарди долара коалицији коју води Саудијска Арабија, а која се бори против побуњеника под окриљем Ирана у Јемену.

Али како се рат наставља, чланови Конгреса изразили су забринутост због хиљада цивила убијених у ваздушним нападима коалиције од почетка сукоба 2014. године.

Борбе у најсиромашнијој земљи у арапском свету оставиле су милионе људи који пате због несташице хране, медицинске неге и довели су земљу на ивицу глади.

Критика вета и односа са Саудијском Арабијом

Многи законодавци су постали узнемирени због Трамповог блиског односа са Саудијском Арабијом.

Критиковали су председника због тога што није осудио државу због убиства саудијског новинара Џамала Кашогија, који је живео у Сједињеним Државама и критички писао о краљевству.

Кашоги је ушао у саудијски конзулат у Истанбулу прошлог октобра и никада није изашао. Обавештајне службе су саопштиле да је саудијски принц Мохамед бин Салман био саучесник у убијању.

Сенатор Берни Сандерс је промовисао закон у Сенату. Рекао је да је разочаран, али не и изненађен овом одлуком.

«Народу Јемена очајнички треба хуманитарна помоћ, а не више бомби», изјавио је Сандерс.

Демократски конгресмен из Калифорније Ро Кана сматра да је овај вето «болна пропуштена прилика за заустављање бескрајних ратова, јер је то обећање због којег је председник и изабран».

Додаје и да закон представља корак напред, без обзира на вето.

«То шаље јасан сигнал Саудијцима да морају да укину блокаду и омогуће хуманитарну помоћ у Јемену, ако им је стало до односа са Конгресом», закључио је Кана.

ГАРДИЈАН, БИ-БИ-СИ

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »