Путин: Руска војна база у Таџикистану веома важна за безбедност региона

Председник Русије Владимир Путин саопштио је да се с председником Таџикистана Емомалијем Рахмоном договорио да наставе да јачају сарадњу у сфери одбране, војно-техничком сектору и борби против трговине наркотицима.

Сарадња двеју земаља ће, како је навео Путин, бити настављена како на билатералној основи, тако и у оквирима Организације уговора о колективној безбедности (ОДКБ).

Двојица лидера су током састанка детаљно анализирала ситуацију у сфери безбедности у Централној Азији, укључујући и контекст претњи које долазе с територије Авганистана.

Према Путиновим речима, ставови Русије и Таџикистана о кључним аспектима регионалне и глобалне ситуације се подударају или су блиски.

„Приликом разматрања међународне проблематике, констатовали смо да постоји подударност или блискост у ставовима двеју земаља о кључним аспектима регионалне и глобалне тематике“, изјавио је Путин.

Руски председник је прецизирао да Русија и Таџикистан теже да ускладе дејства у интеграционим процесима у којима учествују.

Путин је, такође, истакао да је веома важна улога 201. Руске војне базе у Таџикистану за одржавање стабилности у Централној Азији.

„Обе стране су истакле важну улогу коју има 201. Руска војна база у одржавању мира и стабилности у Централно-азијском региону“, рекао је Путин.

Та војна база је највећи војни објекат Русије изван њених граница и налази се у два града — Душанбеу и Бохтареу. Према споразуму потписаном 2012. године, руске војне јединице ће ту бити стациониране до 2042. године.

Председник Таџикистана је 16. априла допутовао у дводневну посету Москви. Разговарао је и с премијером Русије Дмитријем Медведевом и председником Државне думе Русије Вјачеславом Володином.

Спутњик

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »