Француска заинтересована за Путинов предлог о рестаурацији Нотр Дама

Француска с великим интересовањем разматра предлог председника Русије Владимира Путина о слању руских стручњака који би помогли у рестаурисању катедрале Нотр Дам у Паризу, изјавио је члан Комитета за финансије Сената Француске Жерар Лонге.

Париска катедрала Нотр-Дам (Фото: Лола Ђорђевић)

„Ми Французи смо веома дирнути солидарношћу коју изражавају широм света и пре свега у земљама као што је Русија, које деле нашу културу, историју, хришћанску традицију“, рекао је Лонге на састанку с председником Међународног комитета Савета Федерације Константином Косачовом.

Највећи пожар у париском Нотр Даму у историји догодио се у понедељак. Обрушио се торањ катедрале, а пламен је захватио носећу конструкцију.

Према саопштењу ватрогасаца, конструкција Нотр Дама и главна дела уметности, као и реликвије које су чуване у храму, нису оштећени.

Према наводима француских медија, пожар би могао бити повезан с рестаурационим радовима на катедрали.

Државни секретар при Министарству унутрашњих послова Француске Лоран Нунјес раније је саопштио да ће стабилизовање ситуације унутар саме катедрале трајати још 48 сати, а након тог рока у храм ће моћи да уђу стручњаци, како би наставили посао око заштите дела уметности.

Тужилаштво је покренуло истрагу због догађаја. Главни тужилац је саопштио да пожар у катедрали није изазван намерно, а према прелиминарној верзији, реч је о случајном догађају. Помоћ поводом пожара понудиле су бројне међународне организације и велике компаније.

Председник Русије Владимир Путин изразио је саучешће председнику Француске Емануелу Макрону и француском народу поводом трагичних последица пожара у катедрали Нотр Дам и понудио Француској најбоље руске стручњаке за обнављање светиње.

Спутњик

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »