Обележена годишњица страдања војника у Рељану код Прешева

Пре 20 година, током бомбардовања, у Рељану код Прешева погинуло је седморо артиљераца, припадника 78. моторизоване бригаде. Авио бомбама погођен је шатор. Венце и цвеће положили су рођаци, пријатељи, делегације војске, полиције.

Прво су тог 15. априла, гађани положаји противваздушне одбране, затим топови и упаљени камиони. Официрски шатор погодила је једна, одмах затим и друга бомба.

«Ја сам некако успео да се извучем сам, пао сам са друге стране пута, пришао ми је прво војник на одслужењу војног рока, донели су ћебе, ставили ме у ћебе и онда до возила», сећа се Иван Лазић, из Нерадовца.

Ваздушни напади трајали су шест сати, читав простор је био прекривен бомбама.

«Очекивали смо агресију копнених снага, хаубичко-артиљеријски дивизион је био на ватреном положају спреман да дејством својих оруђа подржи остале јединице бригаде», каже бригадни генерал Слободан Стопа, командант 4. бригаде.

Одата је пошта и положени су венци крај споменика погинулим артиљерцима 78. моторизоване бригаде.

«Свакога боли, али се мора живети, само могу да се молим Богу да нема више рата да живи ова чељад млад», наводи Славче Стаменов, отац погинулог војника.

У Пчињском округу је током бомбардовања испаљено више од 1000 пројектила, авио бомбе, касетна и муниција са осиромашеним уранијумом.

 

Аутори: Миљана Николић и Игор Ивановић
Извор: РТС

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »