Градоначелник Блајбурга: Није нам драго што долазе неонацисти

Аустријски градић Блајбург не жели да за своје име везује негативне конотације због чега све што се догађа постаје проблем на вишем, регионалном нивоу. Локална власт је објавила недавно резолуцију којом тражи од надлежних државних институција да ствари реше путем законских оквира, рекао је за хрватски «Нови лист» градоначелник Стефан Висотчник.

Градоначелник Блајбурга каже да они немају ништа против окупљања у спомен на страдале, као ни против одржавања мисе. Град Блајбург се сам понудио да помогне да се на пољани уместо крста који је некад стајао, подигне прави споменик, објаснио је Висотчник.

«Међутим, оно што примећујемо у последње време је то да се овом обележавању све више прикључују неонацисти из пола Европе, па је тако прошле године било девет пријава и седам пресуда, а стижу и различите групе које се све више шире према самом граду Блајбургу», објашњава градоначелник Блајбурга.

Висотчник каже да им није драго да град и Аустрија као држава имају такав имиџ који не заслужују.

Блајбург не жели уз себе да везује негативне конотације, па све ово што се догађа заправо постаје проблем на вишем, регионалном нивоу. »

«Како би се он решио, објавили смо недавно резолуцију којом тражимо од надлежних државних институција да нам помогну да решимо ствари путем законских оквира», рекао је за Нови лист градоначелник Блајбурга.

РТС

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »