Тирана, сузавцем против демонстраната

Албанска полиција поново је сузавцем растерала демонстранте, који су покушали да на силу уђу у зграду парламента. Опозиција тражи оставку премијера Едија Раме. Нема извештаја о повређеним.

Опозиција у Албанији, предвиђена демократама Љујзима Баше, још једном је у суботу протестовала у центру Тиране, тражећи смену владе Едија Раме и ванредне парламентарне изборе, јављају албански медији.

Полиција је, у покушају да заустави демонстранте намерне да уђу у зграду парламента, испалила десетине патрона сузавца, након чега су се учесници протеста разишли.

Опозиција у Албанији већ месецима протестује тражећи оставку Едија Раме, а посланици најснажније опозиционе Демократске партије су пре извесног времена, упркос оштром противљењу Запада, напустили парламент.

«Слепо насиље угрожава државне институције и полицију», истакао је министар полиције Сандер Љешај, после сукоба полиције и демонстраната пред крај митинга.

До сукоба полиције и демонстраната дошло је пошто су учесници протеста почели да бацају петарде и пластичне флаше на полицајце који су стајали у кордону испред парламента.

Присталице опозиције су у неколико наврата покушале да пробију полицијски кордон, али ти покушаји су прекинути пошто је полиција испалила десетине патрона сузавца, после чега су се демонстранти разишли по околним улицама.

Албанске власти су за обезбеђење скупа опозиције у центар Тиране упутиле око 1.300 полицајаца.

Ситуација у Албанији, после серије протеста опозиције, прилично је крхка, а присталице социјалиста Едија Раме оптужују демократе да покушавају да изазову хаос у држави.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »