Мали: Немачка је за Србију најважнији спољнотрговински партнер

Немачка је за Србију најважнији спољнотрговински партнер, поручио је министар финансија Синиша Мали и нагласио да треба још више искористити велике потенцијале који постоје за даљу сарадњу.

На традиционалном скупу у организацији Немачко-српске привредне коморе (АХК Србија), Мали је рекао да су немачке компаније у Србији, којих је скоро 1.000 и које запошљавају близу 60.000 радника, веома важан фактор у пословању и напредовању српске привреде.

„Можда и Фолксваген укључите у списак ваших чланова“, поручио је Мали чланицама АХК Србија.

Министар је рекао да ће АХК Србија 9. маја представити извештај о ставу немачких инвеститора у Србији, те нагласио да су многе примедбе и предлози привреде уграђени у законе који су донети, те да ће се тако и наставити.

Подсетио је да је прошле године смањено оптерећење на плате и амортизацију, а да је Закон о накнадама који је усвојен сумирао све накнаде које привреда плаћа, тако да више не може да се деси да се инвеститору за месец дана пословања испостави нека нова накнада.

„То је велики успех ове Владе. То смо урадили на ваше захтеве“, рекао је Мали.

Увелико су, каже, у току разговори о потпуној реформи наплате и враћања ПДВ и то се све ради са експертима ММФ-а, како би се до краја наредне године успоставио систем који ће аутоматски правити салдо на основу кога ће држава моћи ефикасније да привреди враћа ПДВ.

„Нећемо измишљати рупу на саксији, применићемо систем који има највећи број развијених земаља“, рекао је Мали и навео да је највећи захтев привреде управо повраћај ПДВ-а.

Мали је представио резултате фискалне консолидације, а нагласио је да је приоритет Владе очување фискалне стабилности.

Каже да је државни буџет реалан и уравнотежен, те да је планиран низак дефицит за који се настоји да се претвори у суфицит.

„Идемо на строгу контролу јавног дуга и то вам све даје могућност да дугорочно планирате и доносите одлуке и инвестирате“, поручио је Мали на скупу.

По прелиминарним резултатима, наводи Мали, Србија је по стопи раста БДП осма у Европи, а рекордер је у привлачењу страних директних инвестиција и настоји да створи још бољи амбијент за пословање и напредовање на Дуинг бизнис листи, извештајима ММФ и индексу конкурентности.

Од 2015. године, каже министар, бележимо позитиван раст БДП и поред тешких мера фискалне консолидације, више него дупло је смањена стопа незапослености, јавни дуг је био 78 одсто БДП-а, а сада је учешће јавног дуга у БДП 50,1 одсто.

Највећи изазов је, нагласио је Мали, даљи раст, који ће омогућити повећање плата и пензија, и више новца за капиталне инвестиције за које је у овој години предвиђено 30 одсто више него у 2018. години.

Истакао је да је у току реформа Пореске управе, те да ће до 30. јуна бити у потпуности завршена њена реорганизација.

„Са 79 организационих јединица имаћемо 37 које ће бити потпуно опремљене са одговарајућим бројем људи како би била ефикаснија“, рекао је Мали.

 

 

 

Извор: Танјуг


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »