Током априла изручење двојице припадника Исламске државе БиХ

Крај априла нови је рок до којег ће Ибро Ћуфуровић из Велике Кладуше и Армин Чурт из Сарајева, припадници Исламске државе, из затворског дела кампа Рој на североистоку Сирије, бити изручени, ухапшени и процесуирани у БиХ.

Претходно је најављено да ће Ћуфуровић и Чурт у БиХ стићи до краја марта.

«Отворили су се неки технички проблеми везани за то, али колико сада могу да кажем то је у финализацији, у завршној фази. У овом моменту, оно што могу да кажем је да ће те особе бити изручене БиХ највероватније до краја месеца» — поручио је Драган Мектић, министар безбедности у Савету министара у техничком мандату.

Према доступним информацијама, у кампу Рој налазе се и држављани БиХ Един Муфтић, Недим Мујчиновић, Алдин Благојевић, те Елмедин Синановић, за које би тек требало да почне процес провера, па могуће изручење. И ту није крај. Дуг је списак бораца тзв. Исламске државе или Ал Нусра Фронта који су се предали курдским снагама. Међу њима и Амир Селимовић и Алија Кесеровић. Објављене су и АФП-ове фотографије Едвина Бабића. У заробљеништву су према тренутним информацијама и Салем Хасић и Сенад Касуповић, те држављанин БиХ Енес Боровац.

«Курди немају државу, не ради се о некој државној структури с којом можете преговарати о депортацији или изручењу ваших држављана. САД су својевремено нудиле посредништво свим земљама, чланицама коалиције у изручењу и депортацији њихових грађана из Сирије и Ирака у матичне земље. Међутим, Американци се повлаче из тог дела Сирије и питање је да ли су потенцијали технички капацитети, логистички, који су били на располагању прије два или три месеца, још увек тамо» — рекао је Владо Азиновић, стручњак за питања тероризма.

Годину и по у кампу Рој налази се и сестра Алеме Доламић. Она је удовица борца ИСИЛ-а Нермина Јахића. Алемина сестра, уз још две држављанке БиХ и њихово деветоро деце, упутиле су надлежнима у БиХ апел за повратак. Крајем фебруара у Министарству спољних послова БиХ одржан је последњи састанак са члановима њихових породица, а ради се на комплетирању личних података.

У кампу Рој се, према непотпуним подацима, налази 31 држављанин БиХ. У другом, кампу Хол, нема ни оквирног броја, али се зна да пристижу. Само у три мјесеца — број оних који долазе јер немају где — порастао је са 10.000 на 76.000, подаци су Међународног комитета црвеног крста.

РТРС

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »