Пантовић: Црногорска морнарица у мисији заштите бродова УН

Начелник Штаба Генералштаба Војске Црне Горе пуковник Александар Пантовић најавио је да трећи тим Морнарице ВЦГ ускоро одлази у мисију Европске уније «Аталанта».

Александар Пантовић је за телевизију Нова М рекао да ће дванаест чланова посаде војске Црне горе штитити бродове у оквиру Светског програма хране УН у водама Аденског залива и Индијског океана, додавши да је реч о једној од најхуманијих операција ЕУ.

«Тим који ће веома брзо отићи у мисију ‘Аталанта’ бавиће се заштитом бродова на мору, а њихова улога је заштита самог брода и посаде на броду која опслужује терет која се превози за потребе пре свега хуманитарног карактера», истакао је Пантовић.

Размештају се, како каже, на период од четири, четири и по месеца, а први пут су у тиму и припадници Војне полиције.

«Поред активног учешћа у мисијама, Војска Црне Горе планира и да опреми и обучи 50 одсто копнених снага за учествовање и до десет одсто копнених снага за одрживо ангажовање у НАТО операцијама подршке миру и операцијама одговора на кризе», навео је Пантовић.

Пантовић је напоменуо да је учешће у страним мисијама веома важно за искуство које припадници ВЦГ стичу у мисијама и операцијама и д аје то важно за укупну реформу система одбране.

До сада је у међународним мисијама, како каже пуковник Пантовић, учествовало око 500 војника ЦГ.

«Гро тих учесника у мисијама је био у оквиру НАТО операције у Авганистану и ми укупно имамо око 27 одсто припадника који су служили у некој од ових операција, што је један велики бенефит за један мали систем као што је наш», закључио је Пантовић.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »