Нетанјаху: Где се населе Израелци, ту је наша територија

Премијер Израела Бенјамин Нетанјаху најавио је да ће проширити суверенитет Израела над Западном обалом ако поново постане премијер након парламентаних избора, 9. априла.

Премьер-министр Израиля Биньямин Нетаниягу

Бенјамин Нетанјаху је за израелски Канал 12 изјавио да ће припојити Израелу јеврејска насеља на Западној обали.

«Проширићу суверенитет Израела, нећу правити разлике између блокова наших насеља и оних изолованих. Сматрам да је свако место, где су се населили Израелци, део наше територије и биће под нашом контролом. Свакако их нећу предати на управу Палестинцима», истакао је израелски премијер.

Међутим, остало је нејасно је да ли Нетанјаху планира анексију читаве Западне обале, или само неких делова јеврејских насеља.

На план израелског премијера, Палестинци одговарају да га у том случају чека велики проблем.

«Ако Нетанјаху жели да прогласи суверенитет Израела над Западном обалом, имаће велики проблем. Тамо живи четири и по милиона Палестинаца и нећемо нигде да одемо. Нетанјахуа је само охрабрило Трампово признавање Јерусалима као престонице Израела», навео је палестински шеф дипломатије Ријад ел Малики.

Оно што се догађа у тим насељима једно је од најспорнијих питања између Израела и Палестинаца који кажу да присуство насеља чини немогућом «будућу независну државу».

Према међународном праву, та јеврејска насеља су незаконита, иако Израел то оспорава.

Званичници Израела наводе да Палестинци питање насеља користе као изговор да би избегли директне мировне преговоре. Сматрају да она нису стварна препрека миру и да могу преговарати.

Иначе, око 500.000 Израелаца живи на Западној обали и у Источном Јерусалиму где живи више од 2,6 милиона Палестинаца.

Палестинци желе да успоставе државу на окупираној Западној обали, Источном Јерусалиму и Појасу Газе.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »