Муке немачке полиције: Америчке дипломате дивљају по Берлину

Дипломате у Берлину непоштовањем прописа угрожавају безбедност у саобраћају, а по броју пријава најнедисциплинованији су Американци, док се дипломате из Црне Горе налазе на деветом месту листе несавесних дипломата-возача.

Дипломате често не поштују ограничење брзине, паркирају се непрописно и изазивају удесе, у којима је било и тешко повређених.

Више од 21.700 преступа које су починиле дипломате у прошлој години забележила је берлинска полиција.

По први пут на првом месту по броју прекршаја налази се дипломатски кор САД у Берлину.

„Од избора Доналда Трампа за председника САД, америчке дипломате су из године у годину »напредовале» на овој листи до самог врха у складу са предизборним мотом »Америка на првом месту»“, коментарише немачки дневник „Билд“.

У Берлину је тренутно регистровано 2.706 возила са дипломатским таблицама, за 300 мање него 2016., а уз то има још 25 возила која су пријављена на Генерални конзулат Турске.

Американци имају највећи возни парк са 264 возила, затим следе Руси са 158 и Кинези са 115.

Мале земље попут Хондураса, Доминиканске републике или Сомалије имају само по једно возило.

Што се прекршаја тиче, највише се тичу у везана за непрописно паркирање и пребрзу вожњу.

Прошле године су дипломатска возила била умешана у 79 саобраћајних удеса, од којих је у 27 било повређених — 32 лакше, двоје тешко.

У тачно 50 случајева дипломате су безобзирно побегле са места несреће. Пошто их имунитет штити од кривичног гоњења, држава не може да им наплати казне, па је тако у Берлину прошле године неплаћено 389.734 евра на основу написаних казни.

Из података надлежне установе, америчке дипломате су починиле највише прекршаја, те су на врху листе.

Број прекршаја није наведен на списку земаља који је достављен на основу посланичког упита.

Американци су још 2016. били „тек“ на петом месту несавесних дипломата-возача, а већ 2017. су били други, да би прошле године доспели на сам врх листе несавесних, уз непромењен број регистрованих возила.

Иза САД, на ранг листи земаља чије су дипломате у Берлину починиле највећи број прекршаја је Грчка са 29 регистрованих возила.

На трећем месту је Русија, али одмах иза ње, са свега 20 регистрованих возила је Јемен.

На петом месту је Казахстан (31 регистровано возило), те следи Нигерија (26), Пакистан (15), Саудијска Арабија (81).

На деветом месту по броју прекшаја налази се дипломатско представништво Црне Горе, које има свега четири регистрованих возила.

„Дипломате су гости у нашој земљи и морају да се придржавају наших саобраћајних правила. Погрешно паркирана возила на пролазима за хитну помоћ могу брзо постати опасност по живот“, упозорио је политичар ЦДУ Петер Трап.

Надлежне установе редовно указују дипломатама на њихову обавезу поштовања закона земље домаћина, јер, иако због имунитета не могу бити кажњени, имају обавезу да поштују законе земље домаћина, преноси Танјуг.

 

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »