Либија: У сукобима код Триполија погинула 21 особа, власт најављује контра-офанзиву

Снаге међународно признате либијске владе саопштиле су да ће покренути контра-офанзиву како би «очистиле све градове» од «незаконитих» снага команданта самопроглашене либијске националне војске Халифе Хафтара. Влада је саопштила да је 21 особа погинула, а да је 27 људи рањено у сукобима близу Триполија.

Снаге УН су позвале на примирје у трајању од два сата како би евакуисали цивиле и рањене, преноси Реутерс.

Операција названа «Вулкан гнева» предузеће се с циљем да се очисте сви градови «од агресора и незаконитих снага», изјавио је портпарол оружаних снага Мухамед Гнуну.

Хафтар је рекао да су његове снаге спровеле први ваздушни напад у околини Триполија у близини седишта међународно признате либијске владе, коју предводи Фајез ал Сараџ.

Хафтарове снаге које контролишу источни део Либије, покренуле су у четвртак офанзиву према Триполију у циљу преузимања главног града од Сараџових снага. За сада нема извештаја о евентуалним жртвама.

Франс прес је јавио да су данас настављени сукоби око 30 километара јужно од Триполија.

У Либији хаос влада после смене и убиства дугогодишњег лидера Моамера ел Гадафија, 2011. године. Том земљом владају две владе. Једна је међународно призната у Триполију, коју предводи Фајез ал Сараџ. Друга је у Бенгазију и њу предводи командант самопроглашене либијске националне војске Халифа Хафтар, коју чине официри и војници који су напустили редовну либијску војску за време Гадафија.

Генерал Хафтар је иначе напустио војску још у Гадафијево време ’80-их година и провео скоро 20 година у САД.

Вратио се у Либију 2011. године и предводио оружану побуну против Гадафија, што је довело до његовог свргавања и убиства.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »