Гојковић: Будућност читавог друштва зависи од квалитета образовања

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић, која учествује на 140. заседању Интерпарламентарне уније у Дохи, истакла је да нема модернизације и развоја ниједног друштва без ослањања на образовање становништва и поручила да суштинско унапређење образовања подразумева да нико не буде заборављен.

„Образовањем и јачањем свести о истинским интересима грађана и друштава стварамо најјачу основу сарадње и развоја, мира и стабилности као недељивих вредности.  Вођени управо овим начелима, посвећени смо даљој реформи образовања у складу са технолошким развојем“, нагласила је Гојковић на генералној дебати говорећи на тему „Парламенти као платформа за унапређење образовања за мир, безбедност и владавину права“.

Гојковић је напоменула да Србија као земља кандидат за чланство у ЕУ истовремено ради на усклађивању наших закона са правним тековинама Уније, као и да је затворила преговарачко поглавље о образовању, што сведочи о посвећености испуњавању највиших стандарда у овој области.

„Скупштина Србије има важну улогу у овом процесу и посвећена је сталном унапређењу образовне политике. У том циљу, недавно смо донели сет закона којима се уређује област образовања у домену предшколског васпитања и образовања, основног, као ученичког и студентског стандарда“, рекла је Гојковић.

Гојковић је напоменула да је Скупштина Србије донела Закон о дуалном образовању, како би омогућили боље повезивање образовања са привредом и тржиштем рада, а Србија је тиме постала једина земља у региону која има ову врсту закона по европским стандардима.

Председница Скупштине Србије је навела да будућност читавог друштва зависи од квалитета образовања и тога колико данас улажемо у ову област и зато је образовање један од приоритета у државном буџету, који усваја Народна скупштина, што потврђује податак да је наша јавна потрошња за образовање изнад регионалног просека.

Гојковић је нагласила да истински напредан и делотворан образовни систем мора бити утемељен на универзалним принципима мира и усмерен ка јачању владавине права.

Гојковић је указала да би образовање заиста могло да доведе до инклузивнијих и праведнијих друштава, оно мора бити доступно и навела да се свим грађанима Србије гарантује доступност образовања, те да је бесплатно основно школовање омогућено свим грађанима, укључујући и припаднике националних мањина и осетљиве категорије, као и да је Србија на 39. месту према стопи писмености.

Гојковић је нагласила да је вишејезично образовање суштински елемент изградње мира и разумевања, с обзиром на мултиетнички састав становништа и подсетила да се осам националних мањина образује на матерњем језику.

 

 

 

 


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »