Додик нацртао карту државе коју би чиниле Српска, Србија и део Црне Горе

Председавајући Председништва БиХ и лидер СНСД-а Милорад Додик, у интервју за портал Espreso.rs, говорио је да ли је и даље за уједињење Републике Српске и Србије и шта мисли о Сарајеву.

Милорад Додик (Фото: Лола Ђорђевић)

Додик је том приликом нацртао мапу српске државе која ће, како каже, једног дана постати реалност, а у њу улази Република Српска, Србија, па чак и делови Црне Горе.

«То је природна ствар, та врста неке интеграције мора постајати. Ја се никад не бих одрекао Републике Српске и њене аутономије, чак и њеног државног капацитета који треба повећати, али знате нама често дођу и кажу «Знате има сложених земаља које функционишу». Тада нам наведу примјер Аустрије, Немачке, наравно не причају о Белгији или Баварској. Баварска има своје представништво у Бриселу. С друге стране, када ми покренемо питање свога представништва у Бриселу онда се дигне галама. А зашто? Зашто ми не би били део једног интегрисаног друштва на овом простору?» — пита Додик.

Он каже да се то неће десити сада, али је сигуран да ће то бити у овом веку.

«Створиће се услови за српску националну интеграцију и ту треба бити паметан. Наша политичка жеља је то» — наглашава Додик.

Он истиче да су Срби из Републике Српске загледани у Србију и да је то сасавим нормално и очекивано.

«У шта би гледали? Да неће у Сарајево? Или у Загреб? Ми смо овде Срби, ми смо припадници једног великог народа који је прошао голготу страдања у Великом рату, у Другом свјетском рату, па и у овом посљедњем рату на овим просторима. Овај народ је све то преживио па и немилосрдне санкције и шта ја и у кога да гледам? Мени Сарајево ничим не привлачи. Када бих могао никада тамо не бих отишао, али ето обављам ту дужност па морам да одем. С друге стране, ишао бих сваки дан у Београд. Шта сад? Ја треба да глумим нешто? Ја нисам политичар који глуми» — закључио је Додик.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »