Ивица Дачић: Михаило Пупин и Вудро Вилсон ће имати споменик у Београду

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да ће научник Михаило Пупун и 28. председник САД Вудро Вилсон добити заједнички споменик у Београду.

Дачић је то рекао ђацима Српске православне опште гимназије „Кантакузина Катарина Бранковић“ из Загреба у Музеју дипломатије где их је између осталог подсетио на славне претке Србе у Хрватској који су дали допринос у изградњи сваке државне заједнице на простору Хрватске.

Министар је рекао да је заједно са угледним појединцима покренуо обележавање стоте годишњице од подизања српске заставе на Белој кући.

Застава је, како је додао, подигнута на иницијативу Пупина који је био лични пријатељ Вилсона.

„Пупин је учествовао у Версајској конференцији као члан наше делегације, а да би могао да учествује морао је да му се изда пасош – амерички, али га је потписао са Михаило Идворски Пупин што показује колико је волео и ценио место из кога долази, колико је волео и ценио своју земљу и свој народ“, рекао је Дачић.

Управо зато, како је додао, постоји иницијатива да се подигне заједнички споменик Пупину и његовом личном пријатељу америчком председнику.

Дачић је у разговору са том групом од четрдесетак гимназијалаца подсетио да Музеј дипломатије „чува политичку историју нашег народа и државе Србије у последња два века“.

„Надам се и да ће међу вама бити оних који ће бити на зидовима овог музеја. Мада ја сам ту, мислим да још нисам за музеј, нисам још за пензију“, рекао је министар у шали и позвао све младе да се укључе у развој Србије и српског народа било где да живе у свету.

 

Извор: Танјуг

The post Ивица Дачић: Михаило Пупин и Вудро Вилсон ће имати споменик у Београду appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »