Дармановић: И Србија да уђе у НАТО, јер је то спас од Русије

Црногорски шеф дипломатије Срђан Дармановић оценио је да чланство у НАТО значи продужени појас стабилности у региону Западног Балкана и смањује простор за деловање противника вредности евроатлантске породице.

Дармановић, који је у Вашингтону присуствовао министарском састанку НАТО-а којим је обиљежена 70. годишњица оснивања алијансе, истакао је да, што се више шири зона чланства Алијансе, регион постаје стабилнији.

Црногорски министар спољних послова оценио је веома значајним то што је Северна Македонија још једна од држава Балкана на путу чланства у НАТО – очекујући и искорак на путу те земље према Европској унији.

«Уклоњен је један скоро тродеценијски проблем између две државе око имена. Северна Македонија и Грчка су заједно решавајући то питање показале и визију и храброст. Отворен јој је пут у НАТО структуре. А када дође време за то» – надамо се да ће на лето ове године, као и Албанија, добити позив да почне преговоре са ЕУ. Ако рачунамо Хрватску и Словенију и томе додамо Црну Гору, Албанију и сада Северну Македонију већи је део региона под НАТО кишобраном. Тако да су направљени значајни успеси. Све земље су аспиранти за Европску унију, неке су чланице Хрватска и Словенија, друге су на путу, попут Црне Горе која је предводник. Тако да, иако постоји геополитичка компетиција на подручју Балкана, ипак постоје резултати којима можемо бити задовољни, сматра Дармановић.

Још један од изазова са којима се суочавају, како државе чланице НАТО-а, тако и ЕУ, су напети односи са Русијом. Дармановић тим поводом сматра да ће Русија још дуго бити горућа тема.

Он је казао да НАТО мора бити спреман на кредибилну политику одвраћања када је политика Русије у питању.

ИН4С

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »