Русија поставила нови рекорд у брзини допремања терета на МСС

Теретни свемирски брод „Прогрес МС 11“ долетео је на Међународну свемирску станицу за 3 сата и 22 минута и постао најбржи теретни брод у историји станице, саопштио је руски Центар за контролу летова.

„Имамо контакт. Имамо механичко хватање“, објавио је коментатор. Тако је свемирски теретни брод дошао до станице чак 2 минута пре планираног.

Брод је лансиран са космодрома Бајконур у 13.01 по средњоевропском времену и одвојен од треће фазе ракете у 13.10. Он је долетео до станице по новој шеми, чиме се и објашњава тако кратко време лета.

Планирано је да се убудуће нова технологија примени на летове са посадом, не само на професионалне, већ и на туристичке. Директор „Роскосмоса“ Дмитриј Рогозин саопштио је да ће се већ 2020. године јавити могућност да астронаути и туристи лете на МСС „брже него што се лети од Москве до Брисела“.

Осим стандардних терета — хране, горива, воде и компримованих гасова, „Прогрес МС 10“ на станицу носи систем динамичног осветљења. Након инсталације на модулу „Свитање“ руског сегмента МСС, систем ће симулирати светлосни дан од зоре до сумрака.

 

Спутњик

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »