Комеморација усташама у Блајбургу ће ипак бити одржана?

Организатор традиционалне комеморације усташама на Лојбушком пољу, крај Блајбурга, тврди да ће, иако забрањена за одржавање бискупске мисе, ипак бити одржана 18. маја.

фото: Танјуг

Аустријски медији, наиме, пишу да је организатор прошле седмице о томе писмом обавестио општинске власти Фекламаркта.

Организатор комеморација на Лојбушком пољу, тзв. Почасни блајбурши вод, регистрован као удружење у Клагенфурту, никако се није мирио са чињеницом да је надлежна бискупија Гурк-Клагенфурт ове године одлучила да забрани бискупску мису због величања усташтва, што, како су навели у писму хрватским властима, штети угледу Католичке цркве.

Црква је ту забрану издала јер сматра да би јој се могло замерити што дозвољава инструментализацију верског обреда у политичке сврхе и да се није довољно дистанцирала од фашистичке идеологије.

Медији преносе да засад није поднета званична пријава за ово окупљање, али да власти очекују да ће она уследити.

Одбијање цркве да ове године одобри бискупску мису наишло је на велико негодовање у Хрватској, посебно Сабора, под чијим покровитељством се она одржава.

Аустријски медији су указали на то да је комеморација у Блајбургу већ годинама место окупљања десничара и подсетили да је прошле године седам особа ухашено, а против њих девет је поднета прекршајна пријава због кршења закона о забрани величања нацизма, пренео је Танјуг.

Пет од њих, подсећају, већ је правоснажно осуђено.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »