УНХЦР осудио упад у амбасаду САД у Црној Гори; тражиоца азила обавезни да поштују закон државе

Високи комесаријат Уједињених нација за избеглице (УНХЦР) осудио је повреду просторија Амбасаде Сједињених Америчких Држава (САД) у Подгорици и поручио да су сви тражиоци азила, избеглице и мигранти обавезни да поштују закон државе.

Америчка Амбасада у Подгорици саопштила је да је у двориште тог дипломатског представништва упала једна особа, која је потом предата црногорској полицији. Из УНХЦР су казали да су са жаљењем примили информацију о  инциденту током којег су тражиоци азила покушали да на силу уђу у Амбасаду САД.

«УНХЦР осуђује чин повреде просторија дипломатске мисије и подсећа да су сви тражиоци азила, избеглице и мигранти обавезни да поштују закон државе», каже се у саопштењу.

Из УНХЦР-а су похвалили Владу Црне Горе на спровођењу правичног поступка азила и усвајању новог Закона о међународној и привременој заштити странаца, у који су уграђени сви међународни и европски стандарди. Како су навели, странци којима је потребна међународна заштита имају право да траже азил и право на фер поступак добијања азила који води држава.

«Зато би УНХЦР желео да подсети да право на тражење међународне заштите у исто време носи са собом права и одговорности предвиђене законима Црне Горе», каже се у саопштењу.

Из УНХЦР-а подсећају да о додели азила одлучују искључиво надлежни државни органи: «А ни у ком случају међународне организације или дипломатске мисије у Црној Гори».

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »