Триван на пословном форуму Србија-Грчка

Србија и Грчка у наредном периоду јачаће  привредну сарадњу у области заштите животне средине. Вековно пријатељство српског и грчког народа и до сада достигнути највиши ниво билатералних односа две земље велики су подстрек за привредну сарадњу у области заштите и унапређења животне средине,-порука је са пословног форума две земље.

Министар заштите животне средине Републике Србије  Горан Триван и министар животне средине и енергетике Републике Грчке Сократис Фамелос и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж  отворили су данас у Београду пословни форум Србија–Грчка на  којем учествује преко 90 привредника и представника компанија две земље у области животне средине. Пословни форум одржава се уоквиру званичне дводневне посете грчке државно привредне делегације нашој земљи, током које је потписан Меморандум о разумевању две земље у области заштите животне средине.

Србија и Грчка ће у наредним годинама остварити широку сарадњу у области циркуларне економије, пречишћавања отпадних вода, управљања чврстим отпадом и  посебним токовима отпада“, рекао је министар Триван, обраћајући се учесницима Форума.

 Он је захвалио на подршци Грчке Србији коју показује и велики број привредника и представника значајних компанија, који учествују на овом Форуму. Србији је драгоцена подршка пријатељске Грчке, чланице Европске уније, њено искуство и спремност да нам помогне у достизању европских стандарда у области животне средине.

Наша преговарачка позиција за Поглавље 27 је одлична, завршили смо нацрт годину дана раније него што је очекивано, добили смо довољно дуге рокове који обезбеђују да прилагодимо нашу привреду европским стандардима и очекујемо да  Србија наредне године започне преговарачки процес придруживања ЕУ у области заштите животне средине и климатских промена“, рекао је министар Триван.

„Свесни глобалних изазова климатских промена и потребе одрживог развоја,  Србија и Грчка су решене да дају заједнички допринос регионалној сарадњи кроз нови фомат земаља јужне и југоисточне Европе, који је успостављен на Министарској конференцији у Београду и иницијативама и позицијом кроз највише међународне институције за животну  средину у УН , као што су УНЕП и УНЕА.

Привредници две земље су уоквиру Форума, на 100 директних билатералних разговора, размотрали могућности инвестирања у инфраструктуру у области отпадних вода, начине склопања  послова у области рециклаже метала, третмана отпадних вода, индустријског отпада, као и послове у инжењерингу и пројектовању. На разговоре  са грчким колегама дошли и представници комуналних предузећа, медју којима су И београдска Градска чистоћа, као и ЈКП Водовод и канализација, који ће разменити искуства са колегама из Солуна у управљању системима водовода и канализације.

Представници грчких компанија указали су да Србија има поличку, друштвену и привредну стабилност  која им гарантује да могу да на дужи рок планирају и реализују своје пословне планове и инвестиционе пројекте и да им овај велики еколошки форум пружа добру пословну  прилику.

Извор:  Министарство заштите животне средине

The post Триван на пословном форуму Србија-Грчка appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »