Пуповац: Или промена атмосфера или одлазимо из коалиције са ХДЗ-ом

На изборима за Европски парламент учинићемо да се питање Срба у Хрватској гледа из перспективе која неће бити једнострана, рекао је председник Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац.

Председник Српског националног вијећа и посланик у хрватском Сабору Милорад Пуповац рекао је, гостујући у «Седмици» Првог програма Радио Београда, да је главна тема прошлонедељног разговора са хрватским премијером Андрејом Пленковићем била остваривање права Срба у Хрватској.

«Атмосфера није добра, јер поједини политички процеси нису добри, поједина поступања према Србима нису добра. А истовремено, када је посреди реализација ствари које су постале обавеза Владе, било да је реч о извршним, образовним, медијским, било да је реч о запошљавању, обнови кућа разрушених у рату, повратку имовине, све то не оставља не само добар дојам, него не чини добру слику након те анализе», изјавио је Пуповац.

Пуповац се осврнуо и на односе у коалицији његове партије и ХДЗ-a. Напоменуо је да је дошло до кризе у односима ових странака и да нема много простора за одлагање онога што је при склапању коалиције договорено.

«Ми смо дошли до те црте да то више не можемо понављати и сасвим је јасно након ових разговора и након овог састанка да, уколико не желимо да дође до тог исхода који би значио разлаз, морамо нешто учинити и да се ствари промене не само у реализацији оперативног програма, него и у промени атмосфере», истакао је Пуповац.

Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић је расписала изборе за Европски парламент, а СДСС је донео одлуку да самостално наступи на тим изборима. Пуповац је рекао да нема никога ко сада може да каже оно што би Европски парламент требало да чује.

«Оно што су некада радиле међународне организације, које су имале мониторинг над процесом приступања Хрватске Европској унији, требало би ми да преузмемо и будемо тај глас којим ћемо разбудити наше колеге у Европском парламенту и европским институцијама. И да учинимо да се питање Срба у Хрватској — али исто тако и укупних хрватско-српских односа и стања у региону — гледа из једне перспективе која неће бити једнострана», додао је лидер СДСС-а.

«Дан сећања» у Јасеновцу и будућност Хрватске

Комеморација жртвама усташког логора у Јасеновцу ће се одржати 14. априла. Пуповац за 1. април најављује састанак са онима који ће заједно наступити у својој комеморацији два дана пре званичне комеморације.

«Састајем се са представницима народа жртава јасеновачког логора — Јевреја, Рома, Хрвата антифашиста. У току је велика мобилизација људи да дођу у Јасеновац 12. априла како бисмо на тај начин послали поруку да нам је стало, али и поруку отпора према онима који негирају то место, онима који негирају идеје које су довеле до тога места, према онима који и данас узвикују ‘За дом спремни’ на различитим местима, поздравом којим су потписиване одлуке о депортацијама у јасеновачки логор и одлуке о ликвидацијама», каже Пуповац.

Прокоментарисао је историјски ревизионизам и лош однос према српској мањини и рекао да ће Хрватска остати без перспективе и будућности.

«Не одлазе млади људи и породице само зато што им је 1.200 евра мало да би могли живети у Сиску или Карловцу или Загребу, беже од бесперспективности и од атмосфере која трује људе и која не доноси ништа», закључио је Пуповац.

РТС

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »