Никодијевић: Озелењавањем града директно утичемо на животну средину

Поводом предстојећег Дана Секретаријата за заштиту животне средине Града Београда (1. априла), председник Скупштине града Никола Никодијевић учествовао је у садњи стабала црвеног храста у Улици маршала Толбухина на Новом Београду.

Догађају су присуствовали члан Градског већа Владимир Јестратијевић, вршилац дужности подсекретара за енергетику Милан Вулевић, као и директор ЈКП „Зеленило – Београд” Слободан Станојевић.

Никодијевић је рекао да је за 29 година постојања Секретаријата за заштиту животне средине урађено много, пре свега на подизању свести грађана, као и људи који воде Град Београд о важности и потреби очувања животне средине.

– Данас је комплетиран дрворед који броји укупно око 40 стабала. У последњих неколико година овај секретаријат је донео низ стратешких прописа по којима Град Београд и данас функционише. Један од најважнијих прописа је Стратегија пошумљавања чији је циљ очување постојећих шумских капацитета, али и њихово повећање. На Стратегију пошумљавања надовезују се и друге, попут Стратегије о заштити квалитета ваздуха и очувања водоизворишта – рекао је Никодијевић.

Према његовим речима, у последњих неколико година посађено је око 200.000 садница, што су подаци којима се Град Београд поноси.

– Не смемо се тиме задовољити и морамо да наставимо да радимо јер су у питању кључни сегменти квалитета ваздуха, заштите водоизворишта и заштита земљишта од ерозије. За нас је јако битна одлука према којој у Београду ниједно стабло не може да буде посечено, а да два нису засађена. Захваљујући управо тој одлуци, данас у Београду имамо много већи број зелених површина у односу на период од пре пет година, али и много бољи квалитет паркова, зеленила и шумских подручја – додао је председник градске скупштине.

Никодијевић је додао да ће Град Београд наставити да подржава све активности Секретаријата за заштиту животне средине и пружити неопходну помоћ како би се и даље радило на буђењу свести грађана када је реч о екологији.

– Желимо да у тај процес укључимо још већи број суграђана јер смо у овом заједничком послу пре свега партнери. Све што радимо намењено је будућим генерацијама које би такође требало да живе у граду који је очуван и хуман. Захваљујем ЈКП „Зеленило – Београд” које је преузело велики део одговорности у последњих неколико година. Бројне  зелене површине, паркове, спортска игралишта и урбане џепове одржава управо ово предузеће и само у току прошле године уређено је 48 таквих јавних простора. Када је у питању заштита животне средине, све градске службе су укључене у процес и чинимо велике кораке за бољу будућност нашег града – закључио је Никодијевић.

Извор: Беоинфо

Напомена: Снимак догађаја налази се на inforbiro.tv

The post Никодијевић: Озелењавањем града директно утичемо на животну средину appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »