Локални избори – тест за Ердогана

Бирачка места на истоку Турске отворена су јутрос од 7 сати по локалном времену, док ће бирачка места у западним турским регијама бити отворена од 8 до 17 сати, јавља Анадолија.

Укупно 12 политичких странака учествује на изборима на којима грађани данас бирају локалну власт за мандат од пет година. На изборима ће учествовати и укупно 73 независна кандидата за функције градоначелника, а право гласа има 57 милиона грађана.

Локални избори су и први тест за Реџепа Тајипа Ердогана од када је победио на изборима прошле године и увео нови председнички систем који даје шефу државе широка овлашћења.

Турску чини укупно 81 провинција, међу којима је 30 метропола, укључујући Истанбул и Анкару.

У 30 великих градова Турске регистрована су 44.212.704 бирача који ће данас гласати на 142.777 бирачких места. У преосталом 51 граду регистровано је 12.837.077 бирача који ће гласати на 51.851 бирачких мјеста. Бирачка места ће бити отворена и у затворима широм земље.

Болесни и непокретни бирачи ће гласати на мобилним биралиштима која су први пут у Турској примењена на прошлогодишњим председничким и општим изборима.

Спутњик

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »