Ишингер: ЕУ треба прво да уради свој домаћи задатак

Немачки дипломата Волфганг Ишингер рекао је за РТС да перспектива чланства за Србију и друге земље региона треба да буде отворена. Сматра да процес проширења треба да се настави.

Чувени немачки дипломата Волфганг Ишингер који се дуго бави Балканом и који је учествовао у напорима Тројке да пронађе решење за питање Косова и Метохије боравио је у Београду и том приликом дао је интервју за РТС.

Коментарисао је, између осталог, недавне поруке које су из Париза стигле у Београд да Србија неће постати чланица Европске уније док се Унија не реформише.

«Питање може ли, и треба ли ЕУ да се шири пре него што се реформише, прастаро је питање и током 30 година смо га много пута разматрали. Сад је опет на дневном реду», рекао је Ишингер.

Сматра да процес проширења треба да се настави и да Унија треба да држи реч коју је дала у Солуну пре много година.

«Перспектива чланства за Србију и друге земље региона треба да буде отворена и ми ћемо покушати у то да убедимо француске колеге. Мада су и Французи у праву кад кажу да Унија треба прво да уради свој домаћи задатак пре него што дође у ситуацију да има више чланица. Имамо дакле два циља, проширење и продубљење ЕУ», рекао је немачки допломата.

«Сигурно је да нико ни у Берлину ни другде неће оспорити да перспектива придружења Унији мора да остане отворена», рекао је Ишингер.

РТС

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »