Грчка се бори са таласима миграната, тренутно их је више 73.000;острво Самос најугроженије

Грчки министар за миграцијску политику Димитрис Вицас рекао је да у Грчкој има око 73.000 избеглица и миграната и да се у априлу очекује додатно повећање.

Од тог броја, 25.000 живи у становима и кућама, око 20.000 у 28 прихватних центара, још 11. 500 у центрима за пријем миграната и 2.000 у Каратепе центру на Лезбосу, док око 2.000 малолетника без родитеље живи у објектима Министарства рада, социјалне безбедности и социјалне солидарности.

«Наш велики проблем је Самос, због повећање броја миграната који долазе, али имамо два програма за смањење притисака на острву», истакао је Вицас.

Навео је да у Грчкој живи 550.000 економских миграната од пре 2016. године, док су у Атини 20 одсто од укупног становништва економски мигранти, преноси АНА-МПА.

Вицас је рекао да се Грчка суочава са великим миграцијским приливом, рекавши да је «прошле године имала 60.000 захтева за азил» и да због тога захтевају јединствени европски стандард за азил.

Он је навео да су миграцијских токови у првом кварталу 2019. године повећани за 16 одсто, осим у региону Еврос.

«У наредне две године Грчка може примити око 20.000 избеглица и мигранта у свом друштву и економији», казао је Вицас, додајући да се то може постићу кроз прграме за изучавање грчког језика, образовања и програма запошљавање.

Он је у интервјуу за радио „Неwс 247″ закључио да постоји могућност за још једно повећање таласа миграната у априлу како на грчким острвима, тако и у пограничном подручју Евррос, али да је Грчка спремна на то.

Вицас је нагласио да Европска унија треба да се позабави мирном решавању оружаних сукоба на Блиском истоку и пружи финансијску подршку за развој тих земаља из којих долази највећи број избеглица и миграната, преноси Танјуг.

Према његовим речима, важно је да се европска граничка контрола обавља према Женевској конвенцији како би се равномерно распоредио терет у целој ЕУ.

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »