Blokada upozorenja zbog zatvaranja saobraćaja u centru Beograda: Sprečićemo radove ako ne raspišu referendum

Predstavnici Saveza za Srbiju i gradske opštine Stari grad protestovali su danas na Terazijama, tako što su na ulicu postavili džakove sa solju za puteve i na nešto manje od sat vremena blokirali saobraćaj u znak protesta što će od sutra centar grada biti zatvoren zbog radova oko Trga Republike.

Šef odborničke grupe SzS u Skupštini grada Beograda Nikola Jovanović izjavio je da je to akcija odbrane Beograda, te da je ta blokada simbolična i odgovor je na to što “gradska vlast namerava da ukine saobraćaj kroz Vasinu i Kolarčevu ulicu, čime će centar Beograda biti odsečen od ostatka prestonice”.

“To je pogubno, jer ne samo što snižava kvalitet života i funkcionisanje na Starom gradu, već čitav grad i sve Beograđane lišava glavnih kulturnih, obrazovnih i drugih sadržaja koji se nalaze na tom potezu”, rekao je Jovanović novinarima.

On je radove u centru grada ocenio kao još jedan, nakon otimanja Savskog amfiteatra, “genocid prema Beogradu” i poručio zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću, koga je nazvao “kruševački Neron”, da ostavi grad na miru i da će ga građani braniti svim sredstvima.

“Ako dozvolimo da nam otmu ovaj centar grada, njihov plan je da u narednoj fazi čitava Ulica kralja Milana bude pešačka zona, čime bi se centar grada pretvorio u Kosmaj, u jedno izletište”, rekao je Jovanović.

Predsednik opštine Stari grad Marko Bastać kazao je da je današnja akcija blokada upozorenja, jer žele da ukažu na to kako će Beograd izgledati od sutra.

Od sutra, ukoliko budu nastavili sa radovima a ne raspišu referendum na kojem će pitati građane da li žele ovakve radove ili ne, mi ćemo kao i na Kalemegdanu fizički sprečiti mehanizaciju i nećemo im dozvoliti da nastave dalje radove“, najavio je Bastać.

Bastać je poručio gradskoj vlasti da Beograd nije “njihova naseobina” i da ne dozvoljava da se grad uništava.

Prema njegovim rečima, opština koju vodi zbog ukinutih nadležnosti i budžeta je nemoćna da spreči planirane radove, osim da traži od Beograda da raspišu referendum. Dodao je i da pešačke zone u centru grada postoje u onim metropoloma u kojima već postoje i metro stanice, a za razliku od takve uobičajene prakse, beogradska vlast sve radi naopačke.

“Iza svega ovoga se krije ideja večitog zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića da ukrade centar grada i da ga premesti na neku drugu lokaciju”, ocenio je Bastać.

Predstavnik Dveri Jugoslav Kiprijanović je izjavio da se gradska organizacija te stranke priključuje akcijama SzS i opštine Stari grad kako bi sprečili da “bahata, bezobrazna i lopovska vlast otme Beograd Beograđanima“.

Posle izjava za medije, aktivisti su sklonili džakove sa ulice i saobraćaj u tom delu grada je normalizovan.

Ova vest Blokada upozorenja zbog zatvaranja saobraćaja u centru Beograda: Sprečićemo radove ako ne raspišu referendum je objavljena na Savez za Srbiju.

Source: Савез за Србију (https://savez-za-srbiju.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »