Вучић за руске медије: Србија не може да призна Крим, јер би такав потез могао довести до тога да се Крим упореди са Косовом

Председник Србије Александар Вучић поновио је да Београд не може да призна Крим као део Русије јер би такав потез могао да доведе до тога да се Крим упореди са Косовом, које је прогласило независност од Србије, преноси Спутњик на енглеском.

Александар Вучић(фото:Лола Ђорђевић)

«Ако бисмо то учинили данас, аналогија би била повучена на Косово. Они би рекли да је по истом принципу Косово независно и да више немамо право да се боримо за њега. Верујем да свака разумна особа у Русији, или свака друга земља то разуме “, рекао је Вучић руском ТВ  каналу Россииа 24.

Вучић је такође неколико пута нагласио да односи између Москве и Београда остају добри, додајући да Србија неће подржати било какве анти-руске санкције.

Прошле године, Вучић је у интервјуу за «Монд» рекао да Србија није признала Крим као део руске територије, јер би то значило подршку независности Косова. Председник Србије је такође подсетио да у исто време Београд није подржао западне санкције против Русије.Крим је постао део Русије као резултат референдума 2014. године, када је преко 97 посто гласача подржало тај потез. Међутим, поновном уједињењу супротставили су се Кијев и Запад, који су увели санкције против Русије. Русија је са своје стране одговорила наметањем ембарга на храну државама које су га намеравале ограничити.

Косово је прогласило независност од Србије 2008. године. Међутим, Београд и даље сматра Косово делом српске територије. Значајно је да је Москва подржала Београд тиме што није признала независност Косова, преноси Спутњик на енглеском.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »