У оркестрираној акцији Бошњаци и Хрвати ударили на Српску

Одлуком о оспоравању 9. јануара као Дана Републике Српске, Уставни суд БиХ још једном је доказао да се при одлучивању руководи политиком а не правом, и тиме се прикључио оркестрираној акцији која се против Српске води на више терена. За врх РС нема дилеме — 9. јануар наставиће да се празнује!

Овакве оштре реакције званичника у Бањалуци уследиле су у петак након одлуке Уставног суда БиХ да одредба Закона о Дану РС, којом се 9. јануар утврђује као Дан Републике, није у складу са Уставом. Суд, додуше, додаје да се овим не доводи у питање постојање самог празника Дан Српске, већ само конкретни датум, 9. јануар.

Руководство Српске упозорило је да ће одлука Уставног суда БиХ додатно нарушити ионако крхко поверење грађана РС у ову институцију којој, како поручују, «очигледно дневни ред у највећој мери диктира политичко Сарајево».

Из Бањалуке упозоравају да је у току серија удара на Српску — од оспоравања Дана Републике, разних финансијских блокада, тенденциозног пресуђивања за ратне злочине, па до спречавања конституисања власти на нивоу БиХ, а све с циљем да већинска воља грађана Српске не буде испоштована, како би институцијама БиХ управљали бошњачки политичари, у сарадњи са страним факторима.

Пре покушаја оспоравања Дана РС ишло се и на укидање химне Српске, па грба и заставе, али ниједан од тих покушаја није прошао. Последња у низу акција подривања РС дошла је од стране СДА Бакира Изетбеговића, која је почетком године најавила да ће пред Уставним судом покренути иницијативу и за оспоравање имена Српске.

Поводом одлуке Уставног суда у петак, председник овог суда Златко Кнежевић рекао је да ће парламент и Влада РС очигледно морати да измене или допуне Закон о Дану РС.

Одмах је реаговао и председник Скупштине РС Недељко Чубриловић, који је најавио да ће парламент ускоро наћи адекватан одговор на одлуку Уставног суда БиХ:

 Та одлука обесмишљава рад ове правосудне институције, која узима себи за право да оцењује историјске чињенице, као што је 9. јануар.

Да Уставни суд нема основа да прекраја историју, јер за то није надлежан, сматра и правни експерт Витомир Поповић:

Дан Српске настао је пре формирања Уставног суда БиХ. Сигурно је да одлуку овог суда не треба спровести у Српској.

Реаговали су и представници српских странака у РС, који су одлуку Уставног суда оценили као «срамну и политичку», која нарушава темеље Дејтонског споразума.

ТРИ ГОДИНЕ ПОДРИВАЊА

Уставни суд БиХ у петак је разматрао захтев за оцену уставности Закона о Дану РС, који је поднело деветоро делегата Већа народа РС, Бошњака и Хрвата, у јануару 2018.

Исти суд је 26. новембар 2015, по апелацији Бакира Изетбеговића, прогласио неуставним Дан РС, а тада им је сметало што је 9. јануар и слава Српске, Свети Стефан.

Након тога уследио је референдум, 25. септембра 2016, на којем је 99 одсто грађана Српске гласало да 9. јануар остане празник. У октобру исте године усвојен је нови закон о Дану РС, који сада Уставни суд БиХ оспорава.

Милорад Додик (фото: Лола Ђорђевић)

 ДОДИК: МОТИВИ СУ ПОЛИТИЧКИ

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је бесмислено поново коментарисати политички мотивисане одлуке Уставног суда БиХ које се односе на обележавање Дана Републике Српске.

 Српска ће наставити да обележава Дан Републике 9. јануара — поручио је Додик.

С. М. — Д. М.

http://www.novosti.rs

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »