Потписана Букурештанска декларација; Румунија се «тукла за нас»

У палати Снагов надомак Букурешта у петак је одржан састанак квадрилатерале на којем су учествовали премијерка Румуније Вјорика Данћила као домаћин, председник Србије Александар Вучић и премијери Бугарске и Грчке — Бојко Борисов и Алексис Ципрас.

Састанак квадрилатерале (Фото: Лола Ђорђевић)

У ФОКУСУ ЕНЕРГЕТИКА И ИНФРАСТРУКТУРА

Председник Александар Вучић изјавио је у Букурешту да је са премијерима Румуније, Бугарске и Грчке разговарао о наставку инфраструктурних радова, а да су највише времена провели разговарајући о питањима из области енергетике и диверсификацији енергетских извора.

«Данас смо на веома озбиљан и одговоран начин сагледавали све о чему смо говорили на претходним састанцима и договарали наставак инфраструктурних радова», пренео је Вучић новинарима на заједничкој конференцији за новинаре са премијерима Румуније Вјориком Данћилом, Грчке Алексисом Ципрасом и Бугарске Бојком Борисовом, са којима се састао у Букурешту.

Вучић је истакао да ће са румунском премијерком наставити разговоре о изградњи аутопутева који треба да повежу Србију и Румунију, као и о изградњи 400-киловолтног далековода Панчево — Решица, као и о изградњи реверзибилне електране Ðердап 3, односно о изради студије изводљивости за тај пројекат.

Председник Србије је подвукао да ће за мање од три месеца бити завршен источни крак Коридора 10, а за мање од два — јужни крак према Северној Македонији.

«То је важно за повезивање са Грчком и Северном Македонијом», подвукао је Вучић.

Он је навео и да су данас највише времена провели у разговорима о енергетским питањима и диверсификацији енергетских извора, као и шта је то што четири државе заједно могу да ураде на међусобном повезивању, гасовода и свих осталих енергетских извора.

Вучић је додао да је важно да све четири земље наставе са сарадњом и у другим областима, култури и итд.

«Обавестио сам о ситуацији на Западном Балкану све пријатеље и замолио за подршку на европском путу. Верујем да ће она бити једнако снажна или још снажнија у будућности», рекао је Вучић.

Изразио је задовољство што је учествовао на састанку и захвалио на гостопримству, те додао да то што се представници четири земље често виђају не говори да такви састанци немају свој значај, већ то, напротив, говори да посрају све важнији и све садржајнији.

ВУЧИЋ: РУМУНИЈА СЕ “ТУКЛА” ЗА НАС У ИНТЕРПОЛУ

Премијери Румуније, Бугарске и Грчке упутиће Ангели Меркел и Емануелу Макрону заједничко писмо подршке Србији на европском путу.

То је вечерас у Букурешту новинарима пренео председник Александар Вучић, након састанка балканске четворке.

Вучић је изразио задовољство чињеницом да Србија и те три земље, све три чланице ЕУ, тако тесно сарађују, а да иза суседа Србије стоји огромна територија, са великим бројем становника.

«Вишеградска група је већа и значајнија од нас, али ово може да буде, како је рекао Алексис Ципрас — Б 4. Ми у групи, заједно, много смо снажнији, него појединачно и наш глас се далеко више и снажније чује. Мислим да то сви итекако добро разумеју», рекао је Вучић.

Он је подсетио да се Румунија буквално «тукла» и борила за Србију у Интерполу.

«Гласно су се борили за Србију и хвала им на томе», подвукао је председник и додао да у Румунији постоји изрека да им непријатељи у прошлости једино нису били Црно море и Србија.

«Верујем да ће у будућности, бар што се тога тиче, остати исто», подвукао је Вучић.

 

Вучић и Данћила (Фото: Лола Ђорђевић)

БУКУРЕШТАНСКА ДЕКЛАРАЦИЈА ЗА ВЕЋУ САРАДЊУ И СРБИЈУ У ЕУ

У «Декларацији из Букурешта», коју су данас потписали лидери Србије, Румуније, Бугарске и Грчке, снажно и активно се подржава пут Србије ка Европској унији и напори наше земље да испуни критеријуме за придруживање блоку.

У документу са састанка квадрилатерале истиче се да Румунија, Бугарска и Грчка поздрављају напоре и напредак српске владе у процесу придруживања Европској унији и охрабрују Србију да настави темпо реформи и осигура њихову одрживост и неповратност.

«Три државе чланице ЕУ ће наставити да деле са Србијом њихово сопствено искуство у вези са процесом приступања, и преносе стручно знање и вештине за успешан преговарачки процес», наводи се у документу, који су потписали председник Србије Александар Вучић и премијери Румуније, Грчке и Бугарске — Виорика Данићила, Алексис Ципрас и Бојко Борисов.

Подсећа се и на «историјску обавезу» ЕУ из Солунске декларације и наглашава да је «будућност Балкана у Европској унији», као и на декларацију из Софије, у којој је истакнуто да је «ЕУ одлучна да ојача и интензивира свој ангажман на свим нивоима како би подржала политичку, економску и друштвену трансформацију региона».

Потписници декларације наводе да су, годину дана након што је објављен пакет о проширењу ЕУ из 2018, у којем је поновљена посвећеност ЕУ веродостојној перспективи проширења и истакнуто јаче ангажовање ЕУ на Западном Балкану, одлучили да ће циљ њихових заједничких напора бити да претворе 2019. у годину «остварљивих резултата», у складу са преузетим обавезама и сопственим принципима заснованим на заслугама.

У декларацији се наводи и да ће додатно бити унапређен рад на развоју транспортних веза између четири државе и продужењу Трансевропске транспортне мреже (ТЕН-Т) у југоисточној Европи, уз посебан фокус на саобраћајне коридоре Запад-Исток и Север-Југ.

Наглашава се и значај макрорегионалног приступа за стимулацију економског раста и отварање нових радних места, укључујући у оквиру ЕУ стратегије за дунавску регију (ЕУСДР), Иницијативе три мора и Стратегије ЕУ за јадранску и јонску регију (ЕУСАИР).

Потписници напомињу да «снажно верују» да би требало додатно ојачати енергетску безбедност, како на европском тако и на регионалном нивоу, што је, како се наводи, приоритет за њихове државе и ЕУ.

У декларацији се истиче да се придаје велики значај да гасних интерконектора између четири државе, међу којима су и гасни интерконектори између Бугарске и Србије и Румуније и Србије, буду у потпуности оперативни како би постали кључни део свеукупне европске инфраструктуре енергетске безбедности и допринели имплементацији Енергетске уније.

У декларацији се изражава задовољство због политичког дијалога на виском нивоу и свеукупне сарадње између четири државе и указује на значај редовно дијалога између Румуније, Грчке, Бугарске и Србије.

Истиче се и значај регионалне сарадње, помирења и добросуседских односа и поздравља изванредан напредак који су постиглу Бугарска и Грчка у јачању билатералних односа у погледу перспективе односа са Северном Македонијом.

Потписници «Декларацији из Букурешта» наводе и да су спремни да заједнички развијају и јачају сарадњу како би промовисали одржив развој, економски и друштвени напредак својих земаља.

http://www.novosti.rs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »