Ограничити боравак НАТО бродова у Црном мору: Крим тражи ревидирање конвенције Монтре

Конвенција Монтре, која регулише пловидбу црноморским мореузима, треба да буде ревидирана, рекао је председник комитета за међународне односе парламента крима Јуриј Хемпел.

„То је све звецкање оружјем. Такво понашање САД у Црном мору изазива напетост. Ако тако буде даље ишло, треба поставити питање ревидирања Монтре у плану смањења рокова боравка војних бродова НАТО-а у Црном мору. Недопустиво је да стране војне групе праве жариште напетости у црноморском региону“, рекао је Хемпел, коментаришући упловљавање бродова НАТО-а у Црно море, где ће учествовати у војним вежбама са Грузијом и Украјином.

Према његовом мишљењу, упловљавања страних војних бродова треба да буду договорена са државама Црноморског региона и да буду у складу са политиком добросуседства.

Заменик председник комитета Државне думе Русије за одбрану Јуриј Швиткин сматра оправданом забринутост колега са Крима.

„И ја сам забринут да боравак бродова у Црном мору има агресивни карактер. То се у сваком тренутку може прелити у провокацију — нарушавање граница наше државе“, сматра посланик.

Ипак, он сматра да су промене конвенције мало вероватне, јер „тамо упловљава много држава-чланица НАТО-а које не желе правно смањење рокова боравка бродова у Црном мору“.

Спутњик

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »