Москва: Британија се боље носи са митском «руском претњом», него са проблемима код куће

Ситуација са повлачењем Велике Британије из Европске уније показује да је британска влада боље способна да се носи са митским претњама из Русије, а не да реши проблеме сопствене земље, стални представник Русије при Европској унији Владимир Чижов рекао је новинарима.

 

«Сада, имамо ситуацију са очигледним елементима политичког хаоса, потпуну беспомоћност садашње владе, која изгледа да је боље способна да се носи са митским руским претњама, а не да реши горуће проблеме своје земље».  је рекао Чижов

Чижов је напоменуо да је коначан исход приче са Брегзитом неизбежан у наредним данима.

«Очекивало се да ће јучер, 29. марта, бити коначан датум повлачења Велике Британије из Европске уније. Овај датум су изабрали сами иницијатори Брегзита пре две године и нико их није терао да пожуре … У сваком случају, поноћ се приближава, али још увек не постоји Брекит “, рекао је дипломата.

«Нећу да нагађам шта ће се десити наредних дана. Међутим, до 12. априла, влада Терезе Меј има много мање опција него што је имала до данас. Иако оне постоје,» каже Чижов.

Дипломата је истакао да је оставка Меј међу таквим опцијама, али је додао да ће то тешко решити проблем.

Британски парламентарци су у петак одбацили споразум владе Терезе Меј и Европске уније о повлачењу Велике Британије из блока по трећи пут . Према постојећим аранжманима, Лондон тренутно има рок до 12. априла или да представи алтернативни Брегзит план или да напусти Европску унију без договора.

Председник Европског савета Доналд Туск сазвао је 10. априла састанак шефова држава и влада како би разговарали о могућим сценаријима Брекита.

Важно је рећи да су у среду британски парламентарци гласали  против осам алтернативних Брегзит опција које су ишле од напуштања без договора или одржавања другог Брегзит референдума до одустајања од планова повлачења.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »