Командант Бондстила: Ситуација боља него што сам се надао

Безбедносна ситуација на Косову је добра, изјавио је командант Мултинационалне бригаде Исток и базе “Бондстил”, пуковник Рој Мекарег и додаје да ће та бригада наставити своју мисију спроводи на основу Резолуције 1244 УН.

«Мислим да је (ситуација) одлична, веома је мирно. Када сам дошао у новембру прошле године и када се сада осврнем на тај период ,верујем да је ситуација боља него што сам се надао. Радимо све у складу са нашом мисијом-патролирање, вежбе, како бисмо били спремни за све. Имамо одличан мултинационални тим, Пољски и Турски батаљон и досадашња мисија је одлична“, рекао је Мекарег у изјави за РТК2 на српском језику.

Спекулације и политичке изјаве везане за север Косова ни на који начин не утичу на рад КФОР-а и Мултинационалне бригаде Исток, тврди пуковник Мекарег.

“Ми смо усресређени на нашу мисију, која је успостављена резолуцијом 1244 Уједнињених нација. Као војни командант фокусиран сам на безбедно окружење и слободно кретање на Косову. Такође, свестан сам постојања политичке реторике јер и политичари имају одговорност да наставе дијалог, на крају је њихова одговорност да граде будућност Косова и Балкана уопште“, каже командант Бондстила.

Пуковник је задовољан сарадњом са локалним и централним институцијама, али и са Оружаним снагама Србије.

“Блиско сарађујемо са косовским институцијама, са Косовском полицијом, Косовским безбедносним снагама, неизмерно смо захвални свим институцијама на одличном партнерству. Наставили смо сарадњу и партнерство са Српским оружаним снагама. Спроводимо заједничке патроле, скоро 20 сваког месеца, заједно са српском војском постижемо невероватне ствари, морам поновити да имамо одличну сарадњу са свима“, рекао је Мекарег.

Испричао је да његов радни дан почиње раним устајање, након чега га чека много састанака. Посећује, каже, локалне заједнице и упознаје нове људе, што мисли да је најбољи део посла, преноси Танјуг.

Ипак, много му недостаје породица, шестогодишња ћерка, највише. «Они разумеју да овде обављамо веома битан посао, то што можемо да обезбедимо сигурност за све грађане Косова, зато је ова мисија битна не само за Косову већ и за цео регион“, закључио је Мекарег.

 

 

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »