Један од лидера Жутих прслука осуђен због организације протеста

Један од лидера француског грађанског покрета «Жути прслуци» Ерик Друе осуђен је данас на казну од 2.000 евра јер је организовао два протеста у Паризу без претходне пријаве скупа надлежним органима, пренео је радио Франс енфо.

Друе је на суду одбацио оптужбу наводећи да он нема улогу организатора протеста и додао да он није лидер «Жутих прслука». На терет му се стављају два скупа 22. децембра и 2. јануара.

«Ја немам улогу организатора. Ја само преносим информацију», рекао је Друе (34), иначе возач камиона и један од инцијатора првог скупа «Жутих прслука» 17. новембра.

Тужилац је током саслушања прочитао неколико порука Друеа на друштвеним мрежама у којим позива на скупове и додао да је требало да пријави скупове надлежним органима.

Друе је рекао да ће поднети тужбу на пресуду. Њему је 5. јуна заказано ново саслушање јер је на једном протесту виђен са палицом, што је забрањено јер може да послужи као оружје.

Француске власти су последњих недеља пооштриле казне и додатно појачале снаге безбедност на протестима покрета који и даље траје упркос уступцима власти и великој националној дебати коју је покренуо француски председник Емануел Макрон у циљу решавања кризе, преноси Танјуг.

 

 

 

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »